Kako se pravi omlet?
27.05.2015, 21:43
Sastojci i potreban materijal:
2-3 jaja u zavisnosti od broja ljudi
tiganj za pečenje
mleko ili voda
nešto čime ćete izlupati jaja (mikser, viljuška, žica za mućkanje )
lopatica za okretanje ili spatula
ulje ili maslac
nadevi za omlet
rendani ili izmrvljeni sir
seckani crni ili mladi luk
so
biber
bilje/začini
suhomesnati proizvodi
komadići ananasa
paprika babura
pečurke
šunka, kobasica, slanina, ćureće ili pileće meso
bilo koje druge vrste povrća kao što su grašak, špargla, šargarepe, itd.
Kako se pravi omlet
1.Pripremite 2-5 jaja, u zavisnosti od toga koliko želite da pojedete. Jaja se brzo ispeku tako da je najbolje da izaberete sve sastojke za omlet i iseckate ih pre spremanja jela. Iseckajte ih na komadiće veličine zalogaja. Neki od uobičajenih dodataka za omlet podrazumevaju različite vrste luka, šunku, baburu, dinstano povrće, spanać, kobasicu, maslinke, paradajz izrezan na kockice i pečurke. Možete kombinovati neke ili sve navedene sastojke po vašem izboru.
2.Razbijte jaja. Najbolje je da razbijate jaja jedno po jedno u činiju ili neku posudicu jer ćete na taj način sprečiti da se pokvarena jaja pomešaju sa ostalim jajima. Stavite sva jaja u jednu staklenu ili plastičnu činiju. Nakon što razbijete jaja, obavezno detaljno operite ruke da biste sprečili trovanje salmonelom.
3.Mutite jaja dok se žumanca i belanca ne izmešaju u potpunosti. Za mućenje ili lupanje jaja možete koristiti viljušku ili žicu za mućkanje. Verovatno će samo viljuška biti dovoljna za mućkanje nečega jednostavnog kao što je omlet. Ulupajte 2 jajeta ukoliko spremate omlet za jednu osobu. Dok mućkate jaja, možete dodati so, biber i druge začine i bilje.
4.Pomešajte sve druge sastojke koje ste pripremili u posebnu činiju i polako ih promešajte da bi se izmešali sastojci. Sa strane ostavite malo rendanog ili izmrvljenog sira.
5.Stavite otprilike jednu veliku kašiku maslaca u tiganj. Zagrejte tiganj na niskoj do srednjoj temperaturi i isipajte jaja i ujednačeno ih raširite spatulom po dnu tiganja. Ako dodate malo mleka ili vode, jaja će postati penasta.
6.Kada jaja budu čvrsto pečena sa donje strane, ali još uvek pomalo tečna na vrhu, pospite ih rendanim ili izdrobljenim sirom. Znaćete da je omlet gotov onda kada više ne bude ostalo tečnosti u jajima.
7.Uzmite tri četvrtine vaših sastojaka iz činije i ravnomerno ih pospite preko jaja.
8.Posebno obratite pažnju da se jaja ne zalepe za dno tiganja i pomoću lopatice za okretanje ili spatule odvajajte ivice omleta od tiganja da biste bili sigurni da se ne lepe. Lagano savijte strane vašeg omleta, oko 3-4 cm. Onda uvijte ili presavijte krajeve omleta, poklapajući sastojke.
9.Otkotrljajte omlet do vašeg tanjira ili ga pomoću spatule podignite i stavite na tanjir.
10.Stavite ostatak sastojaka na vrh omleta i pospite sa sirom.
Vise saveta na linku.
Komentari
Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod
Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.