Kako da spasite izgubljene fajlove u bilo kojoj verziji Viste? - Uputstvo za windows vista
uputstva
zaštita voća

Kako da spasite izgubljene fajlove u bilo kojoj verziji Viste?

10.06.2010, 14:18
Funkcija "Previous Versions" u Windows Visti predstavlja veliki korak napred za korisnike, pošto obezbeđuje ugrađenu zaštitu protiv gubitka važnih fajlova. Problem je u tome što vam kućne verzije Viste ne daju interfejs preko kojeg možete da im pristupite, iako je ova funkcija aktivirana po standardnom podešavanju!

Upoznajte ShadowExplorer, pomoćni program koji radi na svim verzijama Viste i omogućuje vam da pristupite "Shadow kopijama", internim rezervnim kopijama fajlova koje Vista skladišti u određenim vremenskim intervalima.

Prvo pokrenite ShadowExplorer kao administrator tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na njegovu stavku u Start meniju i izabrati komandu Run as Administrator.

Ispravka: Program treba automatski da se pokrene kao administrator, ali ako se ne pokrene onda upotrebite metod desnog klika sa mišem.

Inicijalni ekran će vam prikazati padajući meni sa shadow kopijama svih particija i diskova koje imate.

Kliknite na zadnju kopiju (pročitajte datum) koja je kreirana dan pre nesrećnog gubitka fajlova - pazite da izaberete odgovarajuću particiju.

Pošto se najverovatnije većina vaših fajlova nalazi u User direktorijumu, dvostruko kliknite na C:\ a onda u levom panelu izaberite "Users".

Zatim u desnom panelu dvostruko kliknite direktorijum sa VAŠIM IMENOM (najverovatnije zadnji direktorijum pre desktop.ini). Tamo ćete naći sve vaše direktorijume (i još neke dodatne podatke)

Sada možete da kliknete desnim tasterom miša na direktorijum ili fajl koji želite da spasete i izaberete Export kako biste ga eksportovali na željenu lokaciju na vašem sistemu.

Nakon što ste kliknuli na Export, od vas će se tražiti da izaberete direktorijum u koji želite da snimite izabrane fajlove.

Imajte na umu da funkcija Shadow Copies / Previous Versions nije adekvatna zamena za kreiranje pravih rezervnih kopija važnih podataka, već samo alat za hitne slučajeve.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.