uputstva
zaštita voća

Kako da ubrzate indeksiranje pretraživanja u Windows Visti?

11.06.2010, 12:35
Novi servis za indeksiranje u Windows Visti je predmet žalbi velikog broja korisnika pošto se uključuje onda kada je najnezgodnije i često ruši korisničke računare. Ljudi se pitaju šta može da se uradi kako bi se ovaj servis ubrzao?

Imate dve mogućnosti: Vi možete ili da smanjite broj fajlova koje će Windows Search da indeksira, ili možete u potpunosti da ga isključite ako nikada ne koristite pretraživanje, a takvih korisnika je mnogo.

Smanjite broj indeksiranih fajlova

Najbolji način da smanjite opterećenost procesora prilikom indeksiranja je da smanjite broj indeksiranih fajlova. Na primer, ako ne pretražujete redovno C: drajv, nema nikakve potrebe da ga indeksirate.

Lično, ja volim funkciju pretraživanja za Outlook i Start Meni, ali to su jedina mesta koja su meni bitna za indeksiranje.
Ukucajte Indexing u pretraživanje Control Panel-a ili Start menija, i trebalo bi da vidite stavku po imenu Indexing Options. Na ovom mestu možete da vidite aktuelnu listu lokacija koje se indeksiraju. Na primer, ja indeksiram samo Start meni i Outlook. Ako želite da modifikujete ili uklonite lokaciju, upotebite dugme Modify.

Sve što treba da uradite da biste određenu lokaciju isključili iz indeksiranja je da poništite njeno polje za potvrđivanje. Možda ćete trebati da kliknete na dugme Show All Locations da biste videli neke od standardnih lokacija.

Ako želite da uklonite indeksiranje Start menija, trebaćete da kliknete na Start meni u sumarnoj listi u dnu, i automatski ćete skočiti na datu stavku u drvetu.

Međutim, indeksiranje Start menija ne traje dugo i ne zahteva mnogo procesorskog vremena, tako da mislim da nećete dobiti puno ako isključite njegovo indeksiranje.

Kompletno isključivanje indeksiranja

Ako biste više voleli da u potpunosti isključite servis indeksiranja, vi i to možete da uradite bez ikakavih problema.
Otvorite Services kroz Control Panel, ili ukucajte services.msc u polje pretraživanja Start menija. Pronađite "Windows Search" u listi servisa i dvostruko kliknite na njega da biste ga otvorili.

Promenite Startup tip servisa na Disabled, a onda kliknite na dugme Stop da biste zaustavili servis.
Od ovog trenutka servis Windows Search će u potpunosti biti isključen.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.