Kako prebaciti broj iz dekadnog u binarni? - Uputstvo za
uputstva
registracija rs domena

Kako prebaciti broj iz dekadnog u binarni?

26.05.2015, 21:02

Dekadni numerički sistem ima deset različitih cifara za deset različitih vrednosti (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9), dok binarni numerički sistem za te iste vrednosti koristi samo dve cifre (0 i 1).


S obzirom na to da binarni sistem predstavlja osnovni jezik kompjutera (svaka zadata operacija u kompjuteru se pretvara u binarni sistem, kako bi kompjuter mogao da je prepozna), svaki ozbiljan kompjuterski programer bi trebalo da shvata tehniku konvertovanja iz dekadnih u binarne brojeve i da potpuno savlada tu tehniku.


Ovo možete izvesti sami i to na dva načina. binarni brojevi Prvi način – deljenje sa dva: Broj koji treba da prebacimo u binarni ćemo deliti sa dva, iznova i iznova, sve dok ne dođemo do jedinice, s tim što ćemo posle svakog deljenja sa strane pisati 0 ili 1, u zavisnosti od toga da li ima ostatka pri deljenju ili ne, tj. da li je broj koji delimo deljiv sa dva ili nije.


Ako je broj koji delimo paran i deljiv sa dva, sa strane pišemo 0, a ako je neparan i pri deljenju sa dva ima ostatak, sa strane pišemo 1. Tako redom, pišemo sva deljenja i ostatke u nizu, jedne ispod drugih dok ne dođemo do 1.


Da biste izbegli zabunu, da se ne bi napravila zbrka, kod svakog proizvoda deljenja ponovo pišite znak deljenja i dvojku, pišite uredno u nizu, kako neki broj ne biste slučajno ispustili.


Ova metoda se mnogo bolje razume kada je vidite urađenu na papiru, vizuelno bar jedan primer i dobra je za početnike, jer je jednostavna.Bazira se samo na deljenju sa 2. Evo primera kako se na ovaj način broj 156 prebacuje u binarni: brojevi u dekadni Na kraju ispišite novi binarni broj, i to tako što ćete početi od poslednjeg ostatka (pri poslednjem deljenju), pa sve do gore redom. Dakle, rezultat je sledeći: 15610 = 100111002.


Ovaj metod je primenjiv na prebacivanje dekadnih brojeva u bilo koji drugu osnovu. U ovom slučaju delimo sa 2 jer nam je cilj binarni broj, tj. broj sa dve osnovne cifre. Ako nam je osnova 3, delićemo dekadni broj sa tri, i tako dalje… Detaljnije na linku.

Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.

Pogledajte i ova uputstva