Kako oživeti mrtav pixel na monitoru? - Uputstvo za kompjutere i internet
uputstva
zaštita voća

Kako oživeti mrtav pixel na monitoru?

09.02.2013, 11:57
Dosta ljudi koji koriste računar imaju monitor star i po nekoliko godina i normalno je da vremenom dodje do nekog kvara. Najčešći kvar kod monitara predstavljaju “mrtvi” ili “zapeli” pikseli. Zašto biste zbog par piksela kupovali novi monitor kada na par načina, sasvim sami, možete popraviti taj problem.

Možete pokušati da popravite kvar pritiskom. Isključite monitor, uzmite vlažni komad tkanine (mora da bude vlažan kako ne biste ogrebali ekran), uzmite najobičniju olovku ili odvijač, bilo šta sa tankim ili zaobljenim vrhom, savite tkaninu kako je nebiste probili. Pritisnite olovkom preko tkanine na tačno mesto gde je piksel koji želite popraviti, držite pritisnuto i upalite monitor. Kada se monitor upali lagano popustite sa pritiskom i više ne bi trebalo da bude “zapelog” piksela.
Pokušajte takodje i sa metodom tapkanja. Uključite monitor i PC, otvorite bilo koju crnu sliku, najobičniju, tako ćete naći zapeli piksel (Bitno je da je to bas slika a ne ugašen monitor), nadjite olovku sa zaobljenim krajem, zatim sa tim zaobljenim delom tapkajte lagano po pikselu, ne jako, već tek toliko da kada stisnete na tom mestu malo zasjaji. Tapkajte i postepeno pojačavajte pritisak svakih 5-10 tapkanja dok piksel ne nestane i otvorite belu sliku, da proverite da li ste uspeli da otklonite kvar.

Saveti

Mrtav piksel je najčešće crvene, plave i zelene boje

Upozorenja

Prilikom popravke pazite na pritisak kojim vršite pritiskanje monitora
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.