Kako narezati CD ili DVD ? - Uputstvo za kompjutere i internet
uputstva
registracija rs domena

Kako narezati CD ili DVD ?

14.02.2013, 11:57
Mnogi od nas se nađu u neugodnoj situaciji kada hitno trebaju podatke, slike ili bilo šta narezati na CD ili DVD. Imamo i računar i rezač a nismo u stanju jer ne znamo. Pa zatim čekamo starijeg brata ili sestru da nam pomogne ili u pomoć zovemo prijatelje. Narezivanje DVD je toliko jednostavna stvar.
Kako narezati CD bez programa?

Da li je potrebno imati instaliran program da bi narezali CD? Odgovor je ne. Ukoliko koristite Windows 7 možete narezati CD bez ikakvog programa za narezivanje. Ja sam probala i radi.
Znači, prvo što treba da uradimo, ubacimo CD/DVD u laptop ili PC. Kada se pojavi obavještenje samo ga zatvorite. Nađete fajl koji želite da narežete i kopirate ga (desni klik pa "copy" ili ctrl+c). Sledeći korak, idete na "Computer" i pronađete particiju gdje se nalazi CD. Inače je "E". Klik dva puta na to i onda Paste (ctrl+v ili desnim klik pa izaberete Paste). Sačekate da se kopira i kad se kopira onda desni klik na prazno i izaberete opciju "Burn to disc". Kada izaberete tu opciju, otvoriće se novi prozor u kome ćete izabrati ime disc-a, brzinu rezanja. Izaberete ime, u Recording speed izaberite 8x i onda na Next. Nakon toga pojaviće se slika na kojoj će se prikazivati koliko je trenutno narezano a kada se nareže pojaviće se poruka da je narezivanje uspješno završeno i samo kliknete na Finish. To je to.
Besplatni programi za narezivanje

1. ImgBurn je vjerovatno jedan od najboljih besplatnih programa za narezivanje. Podržava mnoge formate, uključujući BIN, DI, DVD, GI, IMG, ISO, MDS, NRG and PDI. Podržava i sve windowse 95, 98, Me, NT, 2000, XP, 2003, Vista, Windows 7.
Download veličina = 1.5MB
2. CDBurnerXP je besplatna aplikacija za narezivanje CD ili DVD, uključujući i Blu-Ray i HD-DVD. Svi mogu da koriste ovaj program, čak i firme. Operativni sistemi: Windows 2000/XP/2003/Vista
Download veličina = 1.9MB
3. Ultimate CD/DVD Burner je jednostavan i veoma lak program za korištenje. Mogu ga koristiti i početnici a i veoma zahtjevni korisnici.
Download veličina = 500KB
4. QuickBurn je besplatan program ali i najjednostavniji od svih. Da bi narezali CD, pokrenite program i koristite drag i drop za fajlove i klikknite na Burn CD i to je sve.
Download veličina = 680KB
5. FinalBurner je besplatna verzija za malo skuplje CD-ove i DVD-ove. Sa ovim programom možete da snimite profesionalno audio i video snimak. Podržava: CD R/RW, DVD+R/RW, DVD-R/RW, DVD DL.
Download veličina = 8MB
6. Free Easy CD DVD Burner je besplatan i kompletan program za narezivanje. Narežite podatke i muziku (WAV, WMA, MP3, OGG, FLAC, AAC, M4A) na vaš CD ili DVD.
Podržava dual-layer DVD, CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW.
Download veličina = 5.6MB


Kako narezati pomoću programa ImgBurn?

Pokrenite ImgBurn, pojaviće vam se dosta opcija vi izaberite Write files/folders to disc. U sljedećem prozoru koji se otvori kliknite na ikonicu za dodavanje foldera, izaberite folder koji želite da narežete i klik na OK. Da bi pokrenuli narezivanje, u slijedećem prozoru koji se otvori treba da kliknete na dugme (folder sa okrenutom zelenom strelicom ka CD), pojaviće se folder ili folderi koje ste izabrali i samo potvrdite klikom na Yes. Napišite ime vaseg CD-a, klik na Yes i onda na OKi narezivanje će početi. Kada se narezivanje završi na ekranu će se pojaviti "Uspješno ste narezali podatke na CD/DVD".
Kako narezati CD/DVD pomoću programa Nero?

Ono što je potrebno je da imate u računaru instaliran program Nero, nije bitno koje verzije . Nero je komercijalan program i za njega je potrebno izdvojiti dosta novca. Mi vam ipak preporučujemo da odaberete neku od gore navedenih besplatnih programa jer ćete sa njima dobiti skoro sve što vam nude i komercijalni programi. No za one koji već imaju instaliran Nero software evo uputstva:

Idemo na Start > All Programs > Nero > Nero Start Smart
U gornjem ćošku prozora postoji opcija CD/DVD izaberite DVD
Izaberite Make data DVD
Slijedi dodavanje fajlova
Fajlove dodajete tako što cete ici na dugme Add i onda pronaci sadržaj koji želite narezati. Obilježite fajlove i na next. Fajlove moežete dodati isto tako što ćete markirati i mišem prevući na lijevu stranu. Kada ih prebacite trebate da kliknete na Burn.

Fajlovi će se narezivati. Kada se završi narezivanje bicete obavješteni da je narezivanje uspješno završeno. Isti postupak narezivanja je i za CD.

Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.