Kako odrediti točnu horizontalnu ravninu? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako odrediti točnu horizontalnu ravninu?

11.03.2013, 10:59
Znate li kako odrediti točnu horizontalnu ravninu? Pronaći pravu visinu ili razinu važno je za mnoge poslove oko kuće i u vrtu. Evo nekoliko primjera!


Postavljanje polica - Upotrijebite libeli kako biste bili sigurni da će POUČE biti postavljene vodoravno. Ugradite jedan nosač, a zatim zamolite pomagača neka drži drugi nosač na mjestu i postavite policu na nosače. Položite libelu na policu i pomičite nepričvršćen nosač gore ili dolje dok mjehurić u libeli ne bude na samoj sredini. Potom kroz ugradne rupice na nosačima na zidu označite rupice za vijke.

Polaganje temelja sve vrste BETONSKIH temelja na koje će se postaviti neka konstrukcija moraju biti idealno ravne. Upotrijebite kolčiće, ravnu drvenu letvu i libelu. Zašiljite kratke kolčiće na jednome kraju i jedan zabijte u zemlju u kutu dijela predviđenog za betoniranje.
Način niveliranja pomoću plastične cjevčice; niveliranje betona i ograde. Vrh kolčića postavite u razini planirane betonske površine.

Zabodite drugi kolčić ne dalje od 1,5 m od prvoga. Na vrhove obaju kolčića položite ravnu letvu, a na nju stavite libelu. Podesite drugi kolčić prema libeli sve dok letva ne bude stajala posve ravno. Nastavite tako s ostalim kolčićima oko dijela gdje će doći beton, a letva položena na njih uvijek mora stajati besprijekorno ravno. Na taj način vrhovi svih zabodenih kolčića međusobno će biti u istoj ravnini.

Na isti način možete napraviti temelje za vrtni zid. Sljedeći način na koji možete poravnati vrhove kolčića — pogotovo koristan na većim udaljenostima između kolčića — jest uporaba podužeg komada savidjive, prozirne plastične cjevčice. Napunite cjevčicu vodom i iz nje istjerajte mjehuriće zraka.

Izlijte nešto vode kako biste na oba kraja imali nešto zraka. Držite oba kraja cjevčice uspravno i poravnajte razinu vode na jednome kraju cjevčice s vrhom prvoga kolčića. Neka vam netko pomogne i stavi drugi kraj cjevčice uz drugi kolčić.

Podesite drugi kolčić tako da mu vrh bude poravnat s razinom vode u cjevčici - pa tako i s vrhom prvoga kolčića. Ovaj je način koristan za određivanje idealne ravnine između dvaju udaljenih točaka, na primjer, u različitim prostorijama kuće ili iza uglova.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.