Kako se mjeri i obilježava metal? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
registracija rs domena

Kako se mjeri i obilježava metal?

13.03.2013, 11:21
Za obradu metala neophodan vam je škrip pričvršćen na čvrst radni stol za opće radove bit će prikladan škrip sa širinom čeljusti od 150 mm.

Materijali :

Čelični lim i aluminijski Hm je najlakše rezati, bušiti i oblikovati, no izbor će ovisiti o:

1. Funkciji gotovoga predmeta. Na primjer, aluminij je najbolji izbor kad se zahtijeva lakoća

2. Otpornost na koroziju.

Debljina čeličnoga i aluminijskoga lima označena je brojevima profila, što je broj profila manji, to je lim deblji — profil 16 (1,6 mm debljine) odgovarat će većini radova.


Mjerenje i obilježavanje:

Položite komad lima na ravnu podlogu pa izmjerite i obilježite oblik koji vam je potreban. Upotrijebite metalno ravnalo kako biste pomoću njega iglom za obilježavanje spojili obilježene točke. Prije nego što zaparate oznake na čeličnome limu, na ta mjesta nanesite limarsku tintu (slična je plavoj tinti) ili jednostavno označite debelim markerom kako bi se zaparane linije jasno isticale. Upotrijebite iglu za obilježavanje ravnih linija kao što je prikazano na slici. Krugove ili lukove zaparajte šestarom prijenosnikom.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.