Kako napraviti betonsko krovište? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
zaštita voća

Kako napraviti betonsko krovište?

15.03.2013, 10:51
Danas se prilikom gradnje ne samo u primorskim krajevima, nego i u kontinentalnom području, izvode krovovi od betonskih ploča umjesto drvenih krovišta. Po konstrukciji je betonsko krovište izdržljivije, trajnije i bolji je zvučni izolator od drvenog krova.

Ovo posljednje je posebno važno u slučaju kad je kuća u blizini prometnica, pogotovo autocesta, a još više ako je kuća niže razine od kolnika autoceste. Isto tako kuće koje su u blizini aerodroma i poletno slijetnih staza za zrakoplove. Takav krov nije bez pokrova, na njega ide pokrov od crijepa, kojim se odvode atmosferilije.

POASTOJE DVA NAČINA stavljanja pokrova na kosi betonski krov

Postavljanje dasaka, letvi i bitumenskih traka, te crijep vezan mortom direktno na betonsku oplatu. Prednost ima i jedan i druga kombinacija.

Prednost pri polaganju na drvene nosače, je mogućnost izmjene polomljenog ili nevremenom oštećenog crijepa. Prednost pri polaganju crijepa direktno je što je takav crijep trajno učvršćen i ne podliježe oštećenju od vjetra i oluja.

Toplinsku izolaciju izvesti iznutra sa tvrdim stiroporom od 50 mm, sa parnom branom. Nedostatak je što se taj crijep nakon dotrajalosti mora razbijati i nije više uporabljiv. Međutim, kvaliteta današnjeg crijepa je vrlo velika i takav crijep može izdržati od 50 do 80 godina.

Dakle, moja je preporuka: - Kosi betonski krov izvesti sa dodatkom aditiva zbog vodonepropusnosti, izvesti betoniranje s markom 450, te na krovište cementnim mortom položiti kvalitetan crijep. Takovo krovište trajat će vam doživotno.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.