Kako obložiti zidove pomoću drvenih letvica? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
zaštita voća

Kako obložiti zidove pomoću drvenih letvica?

19.03.2013, 10:58
Letve su trake od DRVENE GRADE i imaju široku primjenu, od izrade okvira do letvenica za polaganje crijepa, za postavljanje GIPSANIH PLOČA, dekorativnih laminata i ostalih zidnih obloga. Veličine letava koje su najčešće u uporabi su 38 x 16 mm i 50 x 25 mm.

1. ZA ZIDNE OBLOGE, učvrstite letve tiplima i zavrtnjima (šarafima) br. 8 uvrnutim 50 mm u tiple ili zidarskim čavlima od 50 mm. Oblik okvira ovisi o tipu obloga koje će se upotrijebiti.

2. ZA GIPSANE PLOČE uvijek uoptrebljavajte letve dimenzija 50 x 25 mm. Učvrstite jednu letvu vodoravno na zid 25 mm od poda, a drugu 25 mm od stropa. Provjerite obje letve libelom da vidite jesu li ravno postavljene, potom stavite drugu letvu okomito uz obje vodoravne letve te libelom provjerite na više mjesta jesu li u ravnini. Ako nisu, podmetnite tanke drvene klinove za poravnavanje.

3. Sad učvrstite okomite letve tako što ćete mjeriti i označavati mjesta gdje su zakucane kako bi letve bile razmaknute za polovicu širine gipsane ploče, a ploče će leći između okomitih letava.

4. Svaku letvu provjerite libelom i poravnajte tankim klinovima gdje to bude potrebno.
Ekonomičnije je upotrijebiti gipsanu ploču širine 1200 mm, jer ako upotrijebite ploču od 900 mm, trebat će vam više letava. Za gipsanu ploču debljine 13 mm i širine 1200 mm, pribijte letve na razmaku od 600 mm kako bi legle na sredinu ploče. Pribijte gipsane ploče na letve 38 mm čavlima za gipsane obloge.

5. DEKORATIVNIM LAMINATIMA potreban je čvrst okvir od okomito i vodoravno postavljenih letava. Pribijte vodoravne letve u ravnini s podom i stropom, a okomite na svaki kraj zida. Provjerite jesu li letve u ravnini i podesite prema potrebi. Okomite letve rasporedite tako da budu na polovicama svake laminatne ploče, a potom i vodoravne s jednakim razmakom kao i okomite. Pribijte laminatne ploče za okvir posebnim čavlima za panele ili ljepilom.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.