Kako napraviti kućicu na stablu? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
zaštita voća

Kako napraviti kućicu na stablu?

21.03.2013, 11:49
Kućica na stablu mora biti izrađena po mjeri stabla, a gradnja treba biti sigurna i čvrsta. Gradite prema ovdje navedenim smjernicama, s DRVENIM okvirom učvršćenim željeznim vijcima, drvenim ljestvama, sigurnosnim prečkama i podnim daskama lagano razmaknutima kako bi se omogućilo istjecanje kišnice. Kao krov možete postaviti tendu kako bi pružila hlad i zaklon.

Odaberite drvo sa čvrstim granama koje se šire 1,5 — 2 m iznad tla, primjerice staro jabukovo stablo. Pripazite da grane nisu trule i da do ispod nije pretvrdo.

DRVO

Duljine koje vam trebaju ovise o dimenzijama kućice. Kupite prethodno tretirano drvo ili ga tretirajte zaštitnim sredstvima.

Za dvije ili više potpornih greda upotrijebite drvo dimenzija 150x50 mm. Za osnovni okvir trebat će vam četiri daske dimenzija 100 x 50 mm kako biste oblikovali stranice — također uračunajte središnji potporanj ako je širina okvira veća od 600 mm. Pet dasaka od 50 x 50 mm trebat će vam za stupice na uglovima i na vratima.

Za pod i postranične prečke upotrijebite daske dimenzija 100 x 25 mm. Ljestve su načinjene od dasaka veličine 60 x 38 mm za potpornje i 50 x 25 mm za 300 mm dugačke prečke.

UČVRŠĆIVANJE

Za svaki kutni spoj upotrijebite tri željezna VIJKA promjera 10 mm i dugačka 115 mm (s maticama, brtvama i drvenim čepićima). Upotrijebite dva ili više vijaka za okvir vrata i dva za učvršćivanje ljestava. Da biste pričvrstili okvir za potporne grede, upotrijebite četiri ili više vijaka od 200 mm. Također su vam potrebni i pocinčani užlijebljeni VIJCI, za prečke ljestava, postranične prečke i pod te 150 mm dugački čavli za fiksiranje greda na stablo.

IZRADA LJESTAVA

Stezaljkom spojite potpornje s rubovima od 38 mm prema gore. Pilom i dlijetom napravite jednake utore za svaku prečku ljestava razmaknute 250 mm od vrha do vrha, možda i bliže za malu djecu. Neka utori budu duboki 25 mm tako da prečke i potpornji budu poravnati. Najprije vijcima pričvrstite gornju i donju prečku, da biste dobili ukupnu širinu od 300 mm. Turpijom zaokružite vrh prednjeg ruba svake prečke.

KONSTRUIRANJE KUĆICE

Odrežite potporne grede na odgovarajuću duljinu i pričvrstite ih za drvo. Otpilite osnovni okvir i uspravne daske na odgovarajuću duljinu. Neka se dvije postranične daske protežu punom duljinom okvira, a druga dva smjestite između njih. Uspravne daske su pričvršćene za osnovni okvir s tri željezna klina, dva iz jednog smjera i jedan iz drugoga, kao što je označeno.

Pažljivo označite položaje rupa za klinove na dnu svake uspravne daske i 100 mm od ruba donjeg dijela, a zatim izbušite rupe nastavkom za bušilicu od 13 mm. Također izbušite dvije rupe za klinove za stupice vrata u postraničnoj dasci — neka vrata budu široka 315 mm tako da u njih mogu stati ljestve. Označite daske na mjestu gdje će se spojiti s potpornim gredama, a zatim izrežite utore duboke 50 mm.

Sastavite okvir na dnu, tako da dijelovi baze stoje na rubovima. Spojite dijelove, umetnuvši dva od tih dijelova 50 mm na svakom kraju da biste mogli postaviti uspravne daske.

Klinovima pričvrstite svaki spoj. Učvrstite klinove brtvama i maticama i čvrsto ih zategnite matičnim ključem. Neka vam netko pomogle podignuti okvir na grede i postaviti ga na mjesto. Osigurajte ga željeznim klinovima kao na ilustraciji, izbušivši rupe od 13 — 19 mm ako je potrebno.

Izbušite rupe u dovratcima vrata i pričvrstite ljestve kao što je pokazano. Vijcima pričvrstite podne daske za okvir, ostavljajući procjep od oko 25 mm između svake daske. Vijcima pričvrstite postranične za uspravne daske na visinu od najmanje 750 mm.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.