Šta je i kako raditi s ivericom? - Uputstvo za gradjevina
uputstva
zaštita voća

Šta je i kako raditi s ivericom?

25.03.2013, 11:08
Ova blagodat za »samovce« izrađuje se od drvenih strugotina slijepljenih zajedno pod visokim tlakom. Može se rezati i bušiti, no veziva koja se rabe za lijepljenje drvenih strugotina znaju zatupiti alat.

Zbog njezine zrnate strukture, u ivericu ne idu zavrtnji za drvo - mogu se nabaviti posebni ZAVRTNJI za ivericu. Također ju možete izbušiti i rupe začepiti DRVENIM TRNOVIMA te u njih uvrnuti zavrtnje za drvo.

Iverica je jeftinija od punog drveta i može se nabaviti u raznim veličinama. Iverica se proizvodi u različitim debljinama i veličinama ploča. Postoji više stupnjeva tvrdoće. Standardna iverica pogodna je samo za unutarnju uporabu jer lako upija vlagu, čak i kad je obojena.

Za vanjsku uporabu mogu se nabaviti specijalne vrste iverice. Iverica strukturirane površine idealna je za prekrivanje podova, izradu potkrovlja ili za izradu ravnoga krova iznad dograđenog dijela kuće ili garaže, koje treba prekriti bitumenskom oblogom. Također postoje razne vrste iverice s velikim izborom FURNIRANIH ili laminatnih površina. Za izradu polica, radnih ploha i namještaja.

Površina ima od bijele umjetne mase do imitacije raznih vrsta drveta, a na tržištu dostupni furniri od prirodnoga drveta uključuju mahagonij, bukvinu i hrastovinu. Za furnirom opšivene rubove mogu se nabaviti rubne trake koje se lijepe glačanjem.

RAD S IVERICOM

Osim drvenih trnova, postoje i specijalni plastični umeci, koji se mogu nabaviti u prodavaonicama opreme za kućne majstore, za umetanje u ivericu kako bi se napravile veze s drvetom ili umjetnim zavrtnjima.

Kad kombinirate ivericu i puno drvo, uvijek uvijajte zavrtnje ili pribijajte čavle kroz ivericu pa u puno drvo. Ivericu također možete lijepiti svim vrstama stolarskoga ljepila, a najjača su polivinilacetat ili urea. Može se rezati ručnom pilom, pilom listaricom, kružnom ili lučnom pilom, a rubovi se mogu izbrusiti običnim i staklenim brusnim papirom.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.