Laptop neće da se upali. Kako pristupiti podacima na hard disku? - Uputstvo za kompjutere i internet
uputstva
registracija rs domena

Laptop neće da se upali. Kako pristupiti podacima na hard disku?

10.05.2013, 11:10
Ukoliko se Vaš laptop pokvario i ne možete ga uključiti, a potrebno Vam je da pristupite podacima koji se nalaze na hard disku (pod pretpostavkom da je hard disk ispravan), možete iskoristiti eksterno USB kućište kako biste došli do podataka. Ovaj metod je veoma jednostavan i može biti izuzetno koristan u trenutcima kada su Vam podaci hitno potrebni.

Prvo što ćete morati da uradite jesta da kupite eksterno kućište za laptop hard disk. Ova kućišta nisu posebno skupa i koštaju od 1.000 dinara pa na više i skoro svaka prodavnica laptopova ih poseduje. Potražite na internetu eksterno kućište za laptop i sigurno će Vam izaći veliki izbor koji je trenutno u ponudi. Obratite pažnju pri kupovini da li kupujete ATA ili SATA kućište iz razloga što se konektori za priključak hard diska razlikuju. Najčešće u pakovanju ide kućište, usb kabl i ukoliko se HDD ne puni preko USB-a onda će tu biti i adapter za struju.
Potrebno je da izvadite hard disk iz laptopa. U našem primeru koristićemo ATA hard disk.
Povezaćemo konektorima hard disk i eksterno kućište, a zatim i staviti unutar kućišta laptop hard disk.
Pošto je sve povezano i sastavljeno, spremni ste da povežete eksterni hard disk na Vaš laptop ili PC računar. Kablovi mogu imati jedan ili kao u našem slučaju dva USB kabla koja je potrebno povezati na računar. U zavisnosti od modela kućišta nekada ćete imati adapter za struju, a nekada će napajanje ići direktno preko USB kabla. Ukoliko imate instaliran Windows 2000 ili novije verzije Windows-a onda Vam neće biti potrebni dodatni drajveri. Čim budete povezali eksterni hard disk sa računarom isti će biti prepoznat od računara i posle će se pojaviti u My Computer-u gde mu možete pristupiti kao i bilo kojoj drugoj particiji hard diska.
Ukoliko Vam se pojavljuje upozorenje "Access denied", prilikom pristupa podacima, onda je potrebno da povratite vlasništvo nad folderima i fajlovima.

Za više informacija kako da uradite to možete pogledati na Microsoft-ovom zvaničnom sajtu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.