Kako se ponašati u crkvi (hramu, manastiru)? - Uputstvo za hrišćanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se ponašati u crkvi (hramu, manastiru)?

28.05.2015, 09:47

1.Najpre treba obratiti pažnju na ličnu higijenu i oblačenje. Odelo treba da je čisto, uredno i pristojno, a mi takođe čisti, okupani, očešljani. Pod pristojnom garderobom se podrazumeva da se shodno mestu koje poštujemo tako i obučemo, što znači bez kratkih pantalona, suknji, majica na bretele, dubokog dekoltea, ili golog stomaka( moderan spušten struk), nikako u papučama. Poželjno je da žene obuku suknju, ali nije obavezno, mada žene u većinu manastira, posebno muških, ne mogu ući bez suknje i bez marame na glavi.

2.Pred crkvena vrata treba se prekrstiti i celivati (poljubiti) vrata i ući tiho i lagano, sa velikim poštovanjem.

3.Pošto se sveće prodaju u crkvi, treba ih kupiti. Ako je gužva, strpljivo sačekajte da stignete na red da ih kupite, a zatim idete do mesta gde se one pale. Svaku sveću celivati i nameniti. Običaj je da se za žive pale u gornjem delu svećnjaka, a za upokojene u donjem delu.

4.Ako ste stigli pre bogosluženja treba prići ikoni koja se nalazi u centralnom delu crkve i celivati je. To je obično ikona svetitelja kojem je posvećena crkva. Uz ikonu obično stoji drveni krst, a ako je neki veći praznik, onda je tu i ikona svetitlja koji se praznuje tog dana, ponekad i Sveto Pismo. I njih treba celivati. Ikona se celiva tako što se stane ispred nje, dva puta se prekrsti i pokloni, zatim celiva pa se još jednom prekrsti i pokloni. Posle toga treba celivati ikonu Gospoda Isusa Hrista, koja se nalazi na desnoj strani, a onda ikonu Presvete Bogorodice koja je na levoj strani. Na isti način celivati sve ostale ikone.

5.Ako je služba već počela, celivati samo ikonu u centralnom delu i mirno stati tamo ge ima slobodnog mesta.

6.Dok prolazite pored oltara primetićete da je na sredini visoko gore krst- zastanite, okrenite se ka njemu, prekrstite se i poklonite.

7.Kada završite sa celivanjem ikona, polako idite na mesto odakle ćete pratiti bogosluženje. Obično muškarci stoje na desnoj strani crkve, a žene na levoj. U miru i tišini, koliko god to zavisi do vas, treba sačekati da počne bogosluženje.

8.Za vreme službe treba držati ruke spuštene niz telo, ili prekrštene na grudima- uvek desna preko leve. Ne treba šetati, niti izlaziti iz crkve, osim u krajnjoj nuždi.

9.Kada služba počne treba obratiti pažnju na ono šta radi sveštenik. Kad god se on prekrsti, kada u molitvi, ili pesmi spominje:“U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, amin” treba se prekrstiti.

10.Neki se prekrste na svako spominjanje imena svetitelja, posebno Presvete Bogorodice, Gospoda Isusa Hrista i Svetog Duha.

11.Kada sveštenik kadi, treba se lagano pokloniti. Takođe se treba blago pokloniti kada izgovara reči: “Mir svima”.

12.Kada čujete reči: ”Glave svoje Gospodu priklonite” trebalo bi da malo pognete glavu.

13.Dok se čita Jevanđelje, Vhod (kada sveštenik iznosi Jevanđelje) i propovedi, treba stajati i slušati sa pažnjom i tada, ako je neko od starijih sedeo, ustaje i stoji dok se ne završi čitanje.

14.Ako neko zna lepo da peva, može tiho pevati, ali, ako nezna, bolje je da samo sluša.

15.Ako ste došli da se pričestite, stanite u red i polako priđite da primite pričest. Podrazumeva se da je predhodno postio, molio se i ispovedio svako ko želi da se pričesti. Najpre se prekrstite, zatim prekrstite ruke preko grudi (desnu preko leve) priđite i recite svešteniku svoje kršteno ime ( ne nadimak) i primite pričešće.

16.Mirno se vratite na mesto gde ste stajali, ili gde već ima mesta i sačekajte kraj službe.

17.Po završetku službe sveštenik deli naforu. Slično kao kad je trebalo da se pričestite, mirno sačekati na red, prekrstiti se, celivati krst koji sveštenik drži u ruci i celivati svešteniku ruku, a on će vam spustiti parče nafore u ruku. Ovom prilikom obavezno staviti okrenutu prema gore desnu šaku preko leve i tako primiti naforu koju treba odmah pojesti i paziti da ne ostane ni mrvica.

18.Primanjem nafore je služba završena. Kada izlazite iz crkve celivati ikonu koju ste prilikom ulaska prvu celivali, izađite i okrenite se prema unutrašnosti crkve pa se još jednom prekrstite i poklonite.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.