Kako posaditi travu? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako posaditi travu?

02.04.2013, 10:51

 


Korak 1: Planiranje travnjaka


Kod planiranja travnjaka važno je da izbegavate uglove ili brežuljke koji otežavaju košnju. Radije ih izravnajte ili isplanirajte kombinacije sa cvećem ili posipanjem seckane kore drveća koja takođe može dati lep izgled.


Takođe, morate uzeti u obzir ostale već postojeće prepreke kao što su ograde, vrata, bazeni i sl. Ukoliko je ikako moguće, prilikom planiranja travnjaka pokušajte izbeći mesta koja su većinom dana u seni budući da većina vrsta trave ne uspeva najbolje na takvim mjestima.


Morate paziti i na godišnje doba kada se upuštate u planiranje. Najpogodnije je posaditi travnjak u proleće ili jesen budući da su u leti i zimi uslovi preekstremni za mladu travicu, s tim da dajemo prednost sadnji u jesen, jer kod sadnje u proljeće postoji mogućnost da leto bude prevruće pa mlada trava ne uspe najbolje zbog letnih vrućina.


Korak 2: Odabir trave


Vrstu trave obavezno birajte prema klimi u kojoj se nalazite pa prema vrsti tla koja je u vašem dvorištu. Naravno, važno je i da znate u koju svrhu će se travnjak koristiti, za igru djece, popodnevno opuštanje uz kaficu ili će biti samo ukras oko kuće. Postoji mnogo vrsta trave, od onih koje uspijevaju i kod izloženosti jakom suncu, do onih koje bolje uspijevaju u senci. Odabir je isključivo vaš i mora odgovarati vašim potrebama. Za bolji odabir morate se savetovati u vašoj poljoprivrednoj apoteci.


Korak 3: Priprema tla


Za uspešan i dobar travnjak treba obaviti dobru pripremu. Cilj je dobiti plodnu zemlju, hemijski gledano, neutralnog ili blago kiselog sastava.


Najpre uklonite svo kamenje, grudve zemlje, busene trave i korenje iz travnjaka. Tzv. «ašovanje» će rešiti većinu sezonskog korova, kao i dobar deo trajnijeg. Ne kopajte dublje od 15 centimetara. Ukoliko je tlo glinenog sastava, bolje se poslužite nekom mehanizacijom.


Kod obrađivanja zemlje pomaže ukoliko ste je dan pre zalili. Nakon obrade, zalijte zemlju i ostavite nekoliko nedelja.


Odvodnjavanje


Pogledajte da li voda dobro otiče ili se zadržava na tlu sledeći puta kada pada kiša. Na mestima gde se slabo odvodi voda razvijajaju se problemi sa mahovinama i drugim korovima koji vole vodu što će Vam stvoriti dugogodišnje probleme.


Za malu površinu je dovoljan jedan odvod koji teče u sredini i prati prirodni pad zemlje. Za veće površine postavite odvode na uglovima od 40 stepeni. Postavite odvodne linije oko 22 cm duboko i napunite skoro do površine sa 6 mm šljunka ili troske, zatim peskom.


Poboljšanje zemljišta


Ako imate teško glinasto zemljište, sada je vreme da poboljšate strukturu zemljišta i penetraciju vode primenom gipsa na 1kg ili 2kg po kvadratnom metru. Preko toga naspite 5 cm peskovito glinasto zemljište i iskopajte na otprilike 10 cm dubine.


Ako imate koristite alat za testiranje pH zemljišta kako biste proverili kiselost zemljišta. Mnoga zemljišta su prekisela za dobar rast a vrednost kiselosti ispod 6.0 znači da bi se tlo trebalo tretirati sa krečnjakom kako bi se to ispravilo. Dodajte krečnjak od oko 200g po kvadratnom metru. Takođe dodajte baštensko đubrivo kako bi ste stimulisali rast korova koji se inače ne bi pojavio do nakon sijanja.


Nivelisanje


Izravnajte uzvišenja i napunite udubljenja koristeći ili grabulje ili spojite kanap i tešku dasku i vucite je preko površine. Ako Vam teška daska nije dostupna, učvrstite nekoliko lakših dasaka zajedno. Spojite uže za vuču oko 7-8 cm sa prednje strane – ako pričvrstite previše pozadi prednja strana će preduboko rezati, a ako pričvrstite previše napred, daska će samo dotaknuti površinu bez izravnavanja površine. Pazite da zemljište ne bude previše nagnječeno. Ako osetite da je zemljište pod cipelom sunđerasto, nakvasite zemljište i dobro ga utabajte ili sistematski gazite na mekanim mestima kako bi ga učvrstili.


Korak 4: Posijte seme


Za početak koristite đubrivo čak i ako Vaša mešavina semena sadrži male količine đubriva koje polako otpušta. Pratite uputstva na pakovanju i izgrabuljajte površinu. Seme treba biti smešteno prilično plitko, odprilike oko 5-10 mm ispod površine.


Koristite metalne grabulje kako bi napravili plitke udubine u zemljištu, anzatim razbacajte seme svuda preko površine. Posijte polovinu semena u smeru istok-zapad, a preostalu polovinu u smeru sever-jug. To će osigurati bolju pokrivenost semenom.


Koristite drvo ili neki valjak, ili ravni deo grabulje kako bi lagano prešli preko posijane površine i ukopali seme. Ne brinite ako svo seme nije pokriveno. Kako bi osigurali ujednačeno sijanje, pokušajte mešati vaše seme sa suhim belim peskom ako je Vaše zemljište tamno, ili tamnim peskovitim glinastim zemljištem za svijetla zemljišta. Izmešajte jednu četvrtinu semena sa tri četvrtine materijala. Različito obojeni materijali olakšavaju prepoznavanje mesta na kojima ste sijali kao i ona koja ste propustili i sprečava grupisanje semena na jednom mestu.


Korak 5: Zalivanje


Nakon sijanja, važno je da je površina zemljipta kontinuirano mokra. Postignite to koristeći najfinije prskalice sa rasprašivačima – agresivno zalivanje može uzrokovati odvođenje i ispiranje semena što rezultira raspršenim rastom. Zalivajte dva puta dnevno kako biste osigurali da se zemljište ne presuši. Neke trave – posebno 'ječmena trava' – proklijaju već unutar jedne nedelje pod dobrim uslovima. Drugima treba dve do tri nedelje. Kako trave rastu, smanjujte zalivanje najpre na jednom dnevno (oko druge nedelje), zatim svaki drugi dan (oko treće nedelje). Dva puta nedeljno bi trebalo biti dovoljno do kraja prvog meseca sa jednonedeljnim jačim zalivanjem nakon tri meseca, osim kod vrlo vrućeg i suhog vremena ili na vrlo laganim pjeskovitim zemljištima.


Korak 6: Kosidba


Nemojte krenuti sa košenjem dok nova trava nije oko 6 cm visoka. Oštrice kosilice bi trebale biti dovoljno oštre i ne bi smele odrezati više od trećine trave odjednom, odnosno nemojte kositi travu na manje od 4 cm. Kod budućih košnji možete postepeno smanjivati oštrice, ali zapamtite-duže travke dalju zdraviji rast i izgledaju bolje, luksuznije.


Korak 7: Održavajte travu zelenom


Hranjenje


Dodajte čvrsto ili tečno đubrivo najmanje 2-3 puta u godini. Pratite uputstva pažljivo i dobro zalijte kako bi se đubrivo dobro rastopilo, da ne biste imali smeđe mrlje ili još gore, sasvim izgoreti travu.


Zalivanje


Jedno duboko, ujednačeno nedeljno zalivanje je obično sve što travnjak treba, čak i u suhim mesecima.


Plevljenje i kontrola bolesti


Većina korova se ne može kontrolisati sa selektivnim sredstvom za ubijanje korova. Hormonska sredstva protiv korova se ne bi trebala koristiti na travnjacima mlađim od dva meseca.


Košenje


Cilj košenja je odrezati ne više od 2-3 cm trave. Rezanje skoro na nivou zemlje je siguran način da se uništi travnjak i podstaknu korovi.


Kiselost


Koristite alat za utvrđivanje pH vrednosti zemljišta kako bi testirali kiselost svake godine. Ako je pH 6.0 ili niži, dodajte baštenski krečnjak.


Prozračivanje


Prozračivanje pomaže kod poboljšanja penetracije gnojiva i vode. Ubodite baštenske vile u zemljište dubine šiljaka. Efektivnije je ako se radi u proljeće te je manje zalivanja potrebno u leto.

Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.