Kako posaditi zdravi povrtnjak? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako posaditi zdravi povrtnjak?

04.04.2013, 10:50
Ako imate dovoljno prostora oko svoje kuće ili neiskorišten prostor a dovoljno vremena, napravite povrtnjak. Uvijek ste razmišljali o tome da imate vlastito povrće, koje je zdravo i nije špricano herbicidima? Sada imate priliku da napravite zdrav, bogat i funkcionalan povrtnjak.


1. Povrće treba mnogo sunca. Jutarnje sunce je idealno tako da potražite mjesto koje dobiva sunce sa istoka. Smjestite povrtnjak podalje od velikih stabala. Korijenje stabala može krasti vlagu i hranjive tvari sa mjesta rasta. Povrtnjak bi također trebao biti smješten blizu kuće iz praktičnih razloga, tako da jednostavno možete izaći i ubrati svježe biljke. Ako imate malu djecu ili kućne ljubimce, trebali biste ograditi mjesto na neki način kako bi zaštitili zemlju i biljke od malih stopala ili životinja koje vole kopati po vrtu. Ptice se mogu odvratiti tako da se zavežu prazne vrećice iz dućana za ogradu ili za kolce, ili aluminijske žice između redova.

2. Tajna uspješnog uzgoja povrća je u pripremi tla. Stoga je važno da je Vaše tlo dobro pripremljeno, a hranjive tvari dodane najmanje 4 do 5 tjedana prije sijanja. Počnite sa uklanjanjem smeća ili korova i trave ručno ili sa sredstvima protiv korova. Zatim prekopajte zemlju na dubinu od otprilike 30 cm. Sa aparatom za mjerenje pH tla provjerite kiselost ili lužnatost tla – previše kiselo ili previše lužnato tlo onemogućava preuzimanje hranjivih tvari iz zemlje. Ako je pH ispod 6.0 obilno dodajte vrtni vapnenac, zalijte i ostavite 7-10 dana. Ponovo provjerite, pH – vrijednost od 6.5 je idealna. Sada je također vrijeme da osigurate potrebnu odvodnju – povrće ne voli stajati u vodi. Stoga pažljivo provjerite da li se sa okolnih područja voda slijeva na povrtnjak te, ako je potrebno, iskopajte kanal ili instalirajte cijev. Zatim ukopajte dobro odležani kompost ili jedan od mnogih aditiva tla ili životinjskih gnojiva do dubine od 8cm tako da se dobije lagano tlo koje se mrvi pod prstima. Konačno grabljama izravnajte tako da dobijete fini sloj tla u koji ćete posijati sjeme ili posaditi sadnice.

3. Izaberite biljke koje planirate posaditi i koje odgovaraju vašoj klimi.

4 . Većina povrća se može kupiti kao sadnice.Posađeni ili posijani redovi bi trebali ležati u smjeru sjever/jug kako bi se osiguralo da biljke dobiju maksimalno sunca i minimalno sjene, sa najmanje 50 cm između redova za stazice.Ako sadite povrće iz sjemena, pratite korak 2 i podesite tlo na fini sloj, 4-5 tjedana prije sadnje. Dodajte kompletno gnojivo tako da dodate otprilike 100 g po kvadratnom metru. Lagano zagrabljajte u tlo, zatim dobro zalijte. Napravite udubine za sjeme i posadite prema uputama na pakiranjima sjemena. Većina pakiranja ima informacije o razmaku između sjemena, dubini sadnje i vrijeme sadnje za klimatske regije. Zatim pokrijte sjeme lagano sa pripremljenom mješavinom za uzgoj sjemena, organskom zemljom ili mineralnim gnojivom. Oni pomažu kod zadržavanja vlage oko sjemena i sprječavaju stvrdnjavanje tla na površini.

5. Voda je važna za povrće, ali pazite da ono ne stoji u vodi. Redovito provjeravajte odvodnju vode.

6. Povrće zahtjeva redovite prihrane organskim ili umjetnim gnojivom kako bi generirali rast, posebice u tlima koja su siromašna hranjivim tvarima. Životinjska gnojiva ili krv i kost kombinirani sa redovitim primjenama tekućih gnojiva osiguravaju zdrave biljke. Organska gnojiva uključuju vrtni kompost, krv i kost, koštano brašno i životinjska gnojiva. Oni polako otpuštaju hranjive tvari i poboljšavaju strukturu tla i zadržavaju vlagu. Ne ispiru se lako kroz tlo zalijevanjem ili kišom. Zelene biljke kao što su grašak i grah (mahunarke) također poboljšavaju uvjete tla i plodnost kada se ukopaju u tlo nakon plijevljenja. Umjetna ili neorganska gnojiva napravljena su od prirodnih minerala i poboljšaju hranjive tvari u koncentriranoj formi. Općenito, biljke brzo reagiraju na takva gnojiva, ali se ona jednostavno ispiru kroz tlo zalijevanjem ili kišom.

7. Brojni insekti i bolesti se mogu hraniti povrćem ili ga zaraziti, ali se isti mogu uvelike kontrolirati insekticidima i pesticidima. Ako koristite bilo koji sprej za insekte ili kontrolu bolesti, uvijek provjerite period zadržavanja naveden na posudi. To je vrijeme između zadnjeg sprejanja i datuma žetve i pazite da neće biti štetnih kemijskih ostataka. Možete probati sadnju u parovima koristeći neke od mnogih biljaka uključujući bosiljak, borag, kadulja, kopar, ružmarin, vratić, ruta, pelin, češnjak, sitna metvica, metvica, kadifica i timijan. Međutim, prevencija dobrom higijenom je najbolja strategija. Uklonite korove ručno ili vrtnom motikom ili koristite malč kako bi suspregnuli rast korova. Pregledavajte biljke regularno da li imaju i najmanje oštećenje na listu od ugriza insekata ili simptome bolesti. Uklonite sve biljke koje su zaražene.

8. Sljedeće godine kod pripreme gredica važno je rotirati vaše biljke kako bi imali zdravije biljke i eliminirali mnoge godišnje štetočine i bolesti. Rotiranje jednostavno znači ne saditi isto povrće na istome mjestu na gredici iz godine u godinu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.