Šta se kod nane koristi kao lek? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Šta se kod nane koristi kao lek?

29.05.2012, 11:15
List- list nane se bere kada se jedna trećina cvetova otvorila,po lepom i sunčanom vremenu jer tada ima najveći sadržaj etarskog ulja.Kod prve berbe cela biljka se kosi na 5 cm visine, zatim se ostavi 3-5 sati na njivi da se prosuši,nakon toga se list ručno odvaja od biljke i nosi u sušnicu na sušenje.Sušenje se vrši na 40-45 % C. Ako nemamo sušnicu suši se prirodno ispod nadstrešice sa jakom promajom 4-6 dana. Suv list nane je tamnozelen,karakterističnog mirisa na mentol,ukusa koji hladi i pali.Pod prstima je list hartijast.Ima široku primenu u farmaciji i parfimeriji.Koristi se kao stomahik i blag sedativ.Kod drugog otkosa postupak je isti s tom razlikom što se nana kosi na 10 cm visine.Ostatak biljke (stablo,grančice i cvetovi) služe za dobijanje etarskog ulja.
Herba ( nadzemni zeljasti deo biljke u cvetu)- postupak je potpuno isti kao kod berbe listova,samo šro se suše svi delovi.Osušeni delovi biljke su pod prstima krti. List i herba se pakuju u i čuvaju na suvim i promajnim mestima.
Etarsko ulje- dobija se od grančica u cvetu.Postupak košenja i sušenja je isti kao kod lista i herbe.Etarsko ulje se dobija destilacijom pomoću vodene pare.Dobijena tečnost je žućkasta lako pokretljiva,karakterističnog mirisa na mentol,ukusa koji hladi i pali.Ako ulje sadrži 48 % mentola i 4 % ekstrahovanog vezanog mentola smatra se izuzetno kvalitetnim.Ekstrakcija se vrši sirćetom i izovalerijanskom kiselinom.Ima široku primenu,između ostalog koristi se i kao antiseptik.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.