Kako se neguje PUZAJUĆI DRAGOLJUB (Tropaeolum sp.) ? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje PUZAJUĆI DRAGOLJUB (Tropaeolum sp.) ?

03.07.2012, 12:25
Pored veoma poznate vrste ovog roda (Tropaeolum majus) i njenih varijeteta, ovaj rod uključuje i neke druge,
veoma dekorativne, vrste.
One se polako probijaju do potrošača i zauzimaju svoje zasluženo mesto.
Zajedničke osobine su im da su puzavice, da vole hranljivo zemljište i tkz.
"hladne noge", odnosno da im je koren zaštićen od preteranog zagrevanja i
isušivanja, slično klematisima (Clematis sp.).
Veoma retka, Čileanska, penjačica, perena osetljiva na niske temperature. Dostiže dužinu do 2 metra, a karakteriše se azurno plavim cvetovima belog centra. Cveta tokom proleća. Seme poseduje dormantnost koja se prevazilazi hladnom stratifikacijom od 2 meseca. Nakon ovog perioda, a u toku narednih 8 meseci dolazi do postepenog klijanja semena i razvoja klijavaca. Traži hranljiv, dobro propustan i vlažan supstrat. Tokom perioda rasta zahteva redovno zalivanje. Nakon opadanja listova u jesen treba je zasušiti do proleća kada se zalivanje intenzivira.
Jednogodišnja penjačica. Dostiže dužinu do 2 metra. Karakteriše se sitnim žutim cvetovima neobičnog oblika i svetlozelenim listovima. Dobro uspeva na sunčanim i zasenčenim položajima. Brzo raste pa je pogodna za instant prekrivanje neželjenih vertikala. Zahteva plodno zemljište i redovno zalivanje i u takvim uslovima brzo i agresivno prekriva namenjene konstrukcije ali i druge biljke ukoliko su previče blizu. Tokom leta masovno se javljaju cvetovi što biljci daje nežan izgled. Seme lako i brzo klija posejano na dubinu od oko 5 mm, a može se sejati u martu u zatvorenim prostorijama ili u aprilu napolju na mestu gde će rasti.
Otrovna ali izuzetno dekorativna vrsta dužine i do 3 metra.Višegodišnja je biljka ali ne podnosi niske temperature pa joj se u uslovima Srbije mora pružiti zaštita tokom time, odnosno unošenje u zatvorene prostorije. Problematična je za razmnožavanja jer seme brzo gubi klijavost pa je potrebno sejati što svežije seme. Klijanje se može odužiti i na godinu dana, pa ovo treba imati u vidu pri setvi. Kontejnere sa semenom održavati vlažnim i slobodnim od korova tokom ovog perioda i tek nakon isteka smatrati da je mogućnost klijanja prestala. Traži hranljivo zemljište i vlagu i osetljiva je na preterano zagrevanje korenovog sistema.

Veoma dekorativna vrsta, sa neobičnim, mamuzama nalik, cvetovima. Oni su trobojni, od ivice intenzivno narandžasto-crveni, u osnovi modro ljubičasti sa svetlo-žutim centrom.Višegodišnja, zimzelena biljka, neotporna na niske temperature.Dobro razvijeni primerci intenzivno cvetaju tokom godine. Narastu do dužine od 1.5m. Klijanje je zahtevno i dugotrajno (20-60 dana) u neutralnom ili blago kiselom supstratu, a setva se obavlja od februara do juna. Dok biljka intenzivno raste povremeno zalivati, zatim intenzivirati zalivanje i početi prihranu. U jesen, kada lišće promenu boju, prorediti zalivanje i biljke prebaciti u svetle i hladne (5-7C) prostorije. Na proleće intenzivirati zalivanje.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.