uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Šeflera?

01.08.2012, 11:25
Ta biljka, koja potiče iz Australije i sa Novog Zelanda, tek se u novije vreme počela uzgajati kao sobna biljka. Ona podnosi slabo osvetljenje i umerenu hladnoću, pa ako raste u dobrim uslovima, ubrzo postaje veoma lep primerak.
Naraste dva do četiri metra, a u širinu 120 - 140 cm. Često je zovu " kišobran - drvo" zbog načina kako stoje njeni listovi. Pripada porodici Araliaceae, a ime je dobila po J. C. Scheffleru, botaničaru iz Gdanjska. Poznata je i pod imenima Heptapleurum i Brassaia. Najčešće se uzgaja Schefflera actinophylla.

Dok je mala izgleda kao "ružno pače", jer joj listovi nisu u srazmeri sa peteljkama. Međutim, kad naraste iznad 60 cm postaje skladnija. Dok su mladi, listovi imaju samo tri liske. Listovi odrasle biljke imaju 5 režnjeva.

U novije vreme uzgaja se mala vrsta Schefflera actinophylla arboricola. Ima dva varijeteta, Sch. arboricola "Hong Kong" i Sch. arboricola "Geisha girl". Oba su slična, sa gustim granama i bogatim listovima na uspravnim stabljikama. Obe vrste šeflera rastu dobro u vodenoj kulturi.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.