Kako se neguje Bršljan? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Bršljan?

04.08.2012, 13:16
Bršljana ima mnogo vrsta koji se sve više gaje kao sobne biljke u saksiji ili u cvetnim činijicama zajedno sa drugim ukrasnim biljkama. Ima vrsta koje se bitno međusobno razlikuju. Jedne su patuljaste sa sitnim ili grguravim lišćem, druge su boje lišća tamno-zelene, svetlo-zelene, šarene, tj. sa belo-zelenim lišćem, a neke čak po obliku i ne liče na bršljan. Za najlepše se smatraju vrste sa šarenim i belo prugastim lišćem, ali su one mnogo osetljivije. Zahtevaju više toplote, vlažnog vazduha i svetla. Kod nekih je rast džbunast, dok su druge vrste izrazito puzave.
Mada je bršljan vrlo skromna biljka, naročito onaj sa zelenim lišćem, ipak mu je potrebna nega. Zahteva zasenjeno svetlo mesto, svež i vlažan vazduh, a leti redovno, ali ne obilno zalivanje. Ponekad mu leti treba orositi lišće čistom ustajalom vodom. Zimi može biti i u nezagrejanoj sobi, gde je zaštićen od smrzavanja, ali uspeva vrlo dobro i u toploj prostoriji. Treba mu laka i plodna zemlja sa 15 % rečnog peska. Leti ga treba svakih 14 dana prihranjivati. Razmnožava se reznicama u proleće ili pred jesen, pri čemu treba uzeti najjače reznice i od najsnažnijih izdanaka, koje se lako i brzo užiljavaju.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.