Kako se neguje Hoja - voštani cvet? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje Hoja - voštani cvet?

08.08.2012, 10:53
Hoja je puzavica nazvana po Englezu Tomasu Hoyu, koji je krajem 18 veka bio glavni vrtlar vojvode od Northumberlanda u Cion Houseu u Middlesexu koje pripadaju porodici Asclepiadaceae, a poznato ih je oko 70 vrsta. Potiču sa Dalekog Istoka uključujući i tropski deo Australije. Često je nazivaju voštani cvet zbog voštanog izgleda listova i cvetova.
Mogu se nabaviti sve vrste. Češća i lakša za održavanje je Hoja Carnosa. Pogodna je za penjanje uza zid, a često se priljubi uza zid umetnog potpornja. Ima parove mesnatih, jajolikih listova, dugih oko 5 cm i širokih 2.5 cm. Zvezdoliki cvetovi su u grupicama po 12 - 15 cvetova a boje su mesa sa crvenom sredinom. Dobro uzgojena biljka može biti preplavljena cvetovima. Postoji i lepa prošarana forma, koja se jednako lako uzgaja, samo ne cveta tako često i obilno. Odrasle biljke često stvaraju oko 46 cm duge bezlisne izdanke. Nemojte ih kidati jer će se posle na njima razviti listovi.

Hoya Bella je nešto nežnija, listovi su mnogo manji a i stabljike su manje i viseće. Najbolje raste u visećim korpama. Cvetovi su slični kao kod vrste Hoya Carnosa, samo što su latice bele i u sredini crvene.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.