Kako pripremiti Sok-sirup od višanja? - Uputstvo za zimnicu
uputstva
registracija rs domena

Kako pripremiti Sok-sirup od višanja?

09.10.2012, 11:42
Potrebno je:

3 kg višanja
1,5 l vode
40 g limuntusa
šećer

Priprema

Višnje očistiti od peteljki i oprati pod mlazom vode. Spremiti u veću posudu, pa ih posuti limuntusom i dodati vode. Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka koštica odvoji od mesa.

Ostaviti višnje da prenoće, najbolje čitavih 24 h, pa pristupiti ceđenju. Ja lično ih uvek cedim preko velike guste, metalne cediljke, a ne preko gaze. Volim kad malo mesa od višanja propadne kroz cediljku, pa da gustinu soku.

Izmeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera). Neke višnje su vise, a neke manje sočne, pa se nikada ne zna koliko će soka pustiti. Zato je ovo merenje tečnosti bitno.

Šećer mešati varjačom dok se ne istopi. Ako imate veću količinu, onda više puta u toku dana (onako u prolazu) promešati.

Kada se sav šećer istopi, pristupiti flaširanju. Ja nikada ne pravim velike količine, već ostavim višnje u zamrzivaču, pa kad potrošimo 3-4 flaše, ja ponovo napravim od zaleđenih višanja (sve je isto, samo ih pustite da se odlede). Dakle, bez konzervansa..
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.