Kako se priprema Sataraš za zimu? - Uputstvo za zimnicu
uputstva
registracija rs domena

Kako se priprema Sataraš za zimu?

07.11.2012, 11:14
Potrebno je:

1 kg paprika
100 g ulja
1 kg crnog luka
1 kg plavog paradajza
1 kg crvenog paradajza
1 kašika tucane paprike
konzervans
so

Priprema

Luk očistite, operite i isecite na rebarca, pa ga stavite u veću posudu da se prži na ulju. Dodajte oprane i na rezance isečene paprike, koje treba da budu što mesnatije i zrelije.

Zatim dodajte oljušten i na kockice isečen plavi paradajz. Posolite, mešajte i dodajte opran i sitno isečen crveni paradajz, koji, takođe, treba da bude od najbolje vrste. Pržite dalje mešajući povremeno.

Posuda u kojoj pržite treba da bude poklopljena. Otklopite je samo onda kad nadgledate i mešate. Dinstajte sve dok povrće ne omekne pa dodajte i tucanu papriku.

Propržite sa paprikom još nekoliko minuta, pa skinite sa štednjaka. Dodajte 2 kašičice konzervansa i punite zagrejane teglice.

Sataraš je potrebno pasterizovati. Pasterizacija je proces koji se odvija na temperaturi od 64°C, što znači nešto blaži od sterilizacije. Sataraš pasterizujte na taj način što ćete ga dobro povezanog celofanom ostaviti u zagrejanoj pećnici na 70° C oko 15 minuta.

Sataraš se često u nas priprema u leto, kad ima dosta svežeg povrća i odmah troši kao dodatak jelima, pa i kao posebno jelo. Za ovakvu upotrebu u sataraš se obično stavljaju svi navedeni sastojci, izuzev plavog paradajza.

Takav sataraš se lako i brzo pripremi, jer luka, paprika i crvenog paradajza skoro uvek ima u kući.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.