Kako gletovati zidove? - Uputstvo za krecenje - farbanje - gletovanje
uputstva
zaštita voća

Kako gletovati zidove?

20.02.2013, 10:52
Gletovanje zidova spada u pripremne radove u moleraju jer se glet masa nikada ne ostavlja kao završni sloj već uvek preko nje ide još jedan sloj. To je najčešće boja, ali može biti i tapet, neka od tehnika itd.



Gletovanju zidova se pristupa na više načina u skladu sa time koji se sloj nanosi kao završni tj. pre samog gletovanja neophodno je znati šta se nanosi na glet kako bi se postigao željeni efekat. To je veoma bitno jer se koristi različite vrste gleta i različite tehnike u nanošenju istog. Ukoliko se ne ispoštuje neki od ovih zahteva ni sam finalni proizvod neće biti odgovarajučeg kvaliteta.


Zašto je potrebno gletovanje zidova



Gletovanje zidova je radnja koju treba izvesti pre završnog krečenja, odnosno bojenja zidova iz razloga što se sa gletom popunjavaju određene neravnine i uklanjaju nedostaci koji nastaju prilikom adaptacije stana. Iz tog razloga je gletovanje zidova jedna od neophodnih radnji koju treba izvesti prilikom izvođenja radova.




Gletovanje zidova - priprema podloge



Prva radnja koju treba uraditi prilikom gletovanja je priprema samog zida. Ukoliko je zid prljav ili mastan neophodno je očistiti ga, najčešće kalijumovim sapunom rastvorenim u toploj vodi. Nakon čišćenja i sušenja zida pristupa se nanošenju podloge za gletovanje.


Gletovanje zidova - postupak gletovanja


Gletovanje zidova - glet masa

Prvi sloj glet mase prilikom gletovanja zidova mora biti nešto gušći nego naredni slojevi. Glet masa se priprema uz pomoć miksera, kojim se mešaju voda i glet masa iz džaka. Ukoliko su neravnine veće, potrebno je naneti deblji sloj gleta pa u tom slučaju glet masa mora biti nešto gušća.


Gletovanje zidova - nanošenje glet mase

Kada nakon mešanja glet masa bude homogena, potrebno je ostaviti je da odstoji petnestak minuta kako bi odreagovali aditivi u masi, a nakon toga je opet promešati i pristupiti samom gletovanju.



Materijal se stavlja na gletericu, ona se postavlja ukoso na zid i tako se nanosi glet masa. Nravni zidovi zahtevaju deblji sloj gleta, tako da je kod njih prtisak na gletericu manji i obrnuto. Ćoškovi se gletuju uz pomoć špahli, i u prvoj ruci gletovanja ne treba očajavati u slučaju pojave neravnina.


Gletovanje zidova - šmirglanje i drugi sloj gleta

Nakon nanošenja prvog sloja gleta i njegovog sušenja, radi se šmirglanje. Šmirglanje se vrši kružnim pokretima, i njime se skidaju sve izbočine sa zidova. Nakon završetka šmirglanja neophodno je zid opet premazati podlogom kako bi se bolje vezao drugi sloj gleta. Drugi sloj gleta se priprema isto kao i prvi, stim što je on sada nešto ređi, i njime se popunjavaju rupe i neravnine koje su ostale nakon prvog sloja. Nakon nanošenja drugog sloja gleta i njegovog sušenja, opet se pristupa šmirglanju koje bi trebalo da dovede do potpuno ravnog zida bez izbočina i udubljenja.



Ukoliko nismo zadovoljni i smatramo da nismo dobili potpuno ravan zid, možemo postupak gletovanja ponoviti još jednom, ovoga puta još ređom glet masom. Nakon završetka gletovanja pristupamo bojenju zodova u željene boje.



U vezi upita za gletovanje zidova, kao i za izvođenje svih molerskih i ostalih završnih radova u građevinarstvu možete nas kontaktirati putem maila i brojeva telefona datih na stranici kontakt.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.