Kako odgušiti sifone na kadi? - Uputstvo za vodovod i kanalizaciju
uputstva
zaštita voća

Kako odgušiti sifone na kadi?

21.02.2013, 11:55
Potreban alat:ravan šrafciger

Potrebno vreme:30 minuta
Potreban materijal: baterijska lampa

Upozorenje:

Ne predlažemo nikome da se upušta u izvodjenje bilo kakvih radova za koje nema dovoljno znanja i iskustva jer u suprotnom može dovesti u opasnost svoj ili tudi život i zdravlje. Nestručnim izvodjenjem radova može se pričiniti i znatna materijalna šteta. Najbolje je da ove projekte shvatite kao informativne, a da konkretan rad prepustite kvalifikovanim servisima ili drugim profesionalcima u odredjenoj oblasti. Za bilo kakve negativne posledice koje eventualno izazovete sami snosite odgovornost!

Vaša preporuka :

Lepo i funkcionalno kupatilo je želja i potreba svih nas. U kupatilu provodimo značajan deo dana. Kada nam pored osnovne potrebe za održavanje lične higijene služi i za opuštanje i uživanje u mirisnim kupkama.
S druge strane zapušen odvod kade može nam svakodnevno otežavati upotrebu kade i svakako je nešto što ume da iznervira. S obzirom na to da za odgušenje odvoda nije potreban nikakav alat već samo malo umešnosti, strpljenja i volje prikazaćemo kako smo mi to uradili.

Na kadi postoji revizioni otvor koji je predviđen za potrebne radove i popravke. Otvorite ga rukom ili uz pomoć ravnog šrafcigera.

Kada ste otvorili revizioni otvor...

videćete odvodnu cev. Prilikom rada biće vam potrebna baterijska lampa. Deblja odvodna cev koja se vidi na slici je glavni odvod iz kade. Cev je uvijena kako bi se obezbedilo da u njoj ostane vodeni čep i spreči neprijatne mirise da iz kanalizacije izlaze u kupatilo kroz odvod na kadi. Najčešće se u najnižem delu cevi sakupi prljavština i usporava ili potpuno onemogućava protok vode pa je zato potrebno skinuti i isprati odvodnu cev kako bi se omogućio protok vode.

Prvo odšrafite navoj sa gornjeg dela cevi i ...

... izvucite gornji deo cevi iz revizionog otvora. Pobrinite se da gornji deo cevi držite što je višlje moguće kako bi voda zaostala u cevi otišla u kanalizaciju, a ne na pod vašeg kupatila. Sada odvrnite i donji navoj ili jednostavno izvucite crevo iz kanalizacionog otvora ... šta vam je lakše.

Crevo isperite mlazom vode i po potrebi uklonite krupniju prljavštinu.

Očišćeno crevo vratite onim redom kako vam je to najzgodnije zbog skučenog prostora na kome se radi. U našem slučaju prvo smo vratili na mesto gornji deo creva koji je dalje u revizionom otvoru, a zatim...

...deo cevi koji ide u kanalizacioni otvor koji je bliže otvoru.

Očišćeno crevo vraćeno na mesto. Vodite računa da crevo ima talasast oblik kako bi se u jednom njegovom delu zadržala voda koja ima ulogu vodenog čepa. Pre nego što zatvorite revizioni otvor pustite vodu i proverite spojeve da li negde kaplje ili curi.

U koliko su spojevi suvi vratite poklopac revizionog otvora na mesto i posao je završen.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.