Kako se vrši odgušenje odvoda lavaboa ? - Uputstvo za vodovod i kanalizaciju
uputstva
zaštita voća

Kako se vrši odgušenje odvoda lavaboa ?

23.02.2013, 11:21
Potreban alat:Šrafciger

Potrebno vreme:15 minuta

Vaša preporuka :

S vremena na vreme desi se da se se odvod lavaboa zapuši tako da voda više ne može normalno da otiče. Prvo i najjednostavnije rešenje je pokušati odgušiti cevi hemijskim sredstvima za odgušenje kanalizacionih cevi. Ovo uglavnom pomaže kada začepljenje nije veliko. U slučaju da ne pomogne pogledajte na koji način možete sami odgušiti kanalizacionu cev lavaboa.

U našem slučaju, radi se o lavabou sa stalkom.

Iza stalka nalazi se kanalizacioni odvod.

Potrebno je prvo ukloniti stalak kako bi se omogućio prilaz instalacijama koje on sakriva. Stalak uglavnom nije ni na koji način pričvršćen (proverite da li je i kod vas tako) već je samo postavljen ispod lavaboa, a lavabo se blago naslanja na njega. U ovom slučaju potrebno je lagano izvući stalak, vodeći računa da se ne ošteti jer je napravljen od keramike koja je lako lomljiva.

S obzirom na to da se u kanalizacionoj cevi ispod lavaboa uvek nalazi određena količina vode, takozvani vodeni čep, koji sprečava da neprijatni mirisi iz kanalizacije dopru u kupatilo, postavite prikladnu posudu kako bi prilikom demontaže creva sakupili vodu koja će iz njega izaći.

Prvo treba popustiti šelnu koja se nalazi do zida,a potom lagano izvući crevo iz kanalizacionog otvora.


Zatim popustite šelnu na lavabou i svucite crevo.

Očistite prljavštinu koja je zagušila slivnik lavaboa. Ako to nije moguće dovoljno dobro uraditi Odvrnite šraf koji drži slivnik, kompletno ga demontirajte i onda očistite i isperite čistom vodom.
Takođe i crevo treba očistiti od nataložene prljavštine i isprati vodom. U slučaju da je crevo u lošem stanju možete ga i zameniti novim.
Kada ste sve elemente očistili, vratite slivnik na mesto, pritegnite šraf,a potom montirajte crevo i pritegnite ga šelnama kako voda ne bi curela na spojevima.
Sada pustite vodu na lavabou i proverite da li otiče zadovoljavajućom brzinom. Ako je sve u redu pre nego što vratite stalak na mesto, proverite da li neki od spojeva pušta vodu i po potrebi namestite crevo odnosno pritegnite šelne.
Na kraju, vratite stalak na svoje mesto, proverite njegovu stabilnost.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.