Kako napraviti dobru izolaciju te pritom uštedjeti energiju? - Uputstvo za izolaciju
uputstva
zaštita voća

Kako napraviti dobru izolaciju te pritom uštedjeti energiju?

19.03.2013, 10:56
Učinkovita izolacija u dijelovima kuće kroz koje se gubi najviše topline, a to je krov, zaštititi će vaš životni prostor od prodora zime i vručine, a istovremeno će smanjiti troškove energenata za grijanje ili hlađenje.

Potkrovlje kuće je obično dio kuće koje se najviše zanemaruje i u kojem je najčešće odlagalište starih i nepotrebnih stvari. Iz unutrašnjosti kuće kroz neizolirani plafon gubi se oko 60 % energije.

1. Ukoliko na tavanu nećete imati stambeni prostor, a želite izolirati prostor u kojem boravite, tada izolirajte tavan sa gornje strane plafona. To ćete napraviti tako da potpuno očistite plafon sa gornje strane i obložite ga sa zaštitnim slojem mineralne vune od najmanje 5 cm.

2. Ta vuna mora biti tvrdo prešana, na koju se stavlja zaštitna PVC folija na koju će doći cementni estrih debljine 4 do 5 cm. Ukoliko predviđate da će vam tavanski prostor služiti kao stambeni, onda je potrebno izolirati krovište te zabatne zidove.

3. Prostor između rogova ispunite sa mekanom mineralnom vunom debljine min 10 cm. Sa gornje strane stavite zaštitnu alu foliju koja će služiti kao parna brana i spriječiti kondenzaciju vodene pare. Ispod vune sa donje strane obložite prostor sa pločama, bilo knauf, OSB, brodski pod ili lamperija.

4. Obodne zidove obložite stiroporom od 5 cm debljine, tako da ga direktno lijepite na zid, prekrijete rabic mrežicom i zagladite masom za izravnavanje.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.