Kako privući leptire u vrt? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako privući leptire u vrt?

19.03.2013, 10:59
Leptiri ne vole vjetar. Dok mnoge vrste obožavaju suncem obasjane livade, druge više vole sjenom prošarane šumovite proplanke. Tako će zaštićeni vrt s osunčanim travnjakom i hladom koji stvaraju skupine visokih biljaka, grmova ili drveća najbolje oponašati njihovo prirodno stanište.

1. Najvažniji je odabir biljaka jer su one izvor nektara odraslim leptirima te zaštita i hrana ličinkama. Napravite li pravu kombinaciju, imat ćete šarene krilate posjetitelje u svojemu vrtu od ožujka ili travnja do zadnjih sunčanih dana u rujnu.

2. Nažalost, uredno oplijevljene gredice popunjene ružama, gladiolama, hortenzijama i ljiljanima — sve siromašne nektarom — teško će privući leptire.

3. Jednostavnije cvijeće i starinski seoski vrtovi, gdje udomaćeni vrdarevi neprijatelji, kao što su žareće koprive i čičci, često nesmetano bujaju u zabačenim kutovima, mnogo su primamljiviji.

CVIJEĆE S NEKTAROM

Velik broj omiljenih tradicionalnih vrtnih cvjetnica bogat je nektarom i privući će leptire s okolnih područja. Kukce zacijelo osobito privlače žuti i ljubičasti cvjetovi. Jaglaci i sunovrati izvori su hrane za leptire koji se najranije pojavljuju — mali šarenci, danja paunčad, žućaci, repičini bijelci i zorice — od ožujka i kasnije.

Isto vrijedi i za gušarke, šeboje, lunarije, plave jastučke i trajne žute tarice. Na prijelazu proljeća u ljeto leptiri i vrste cvijeća na kojima se hrane postaju sve brojniji. Jorgovani i mirisni Hesperis matronalis koji cvjetaju u svibnju posebno su omiljeni medu leptirima. Odoljen koji cvjeta od lipnja do kolovoza privlači ljepokrile admirale i strićkovce, dok mačja trava i srodne vrste mame repičine bijelce kao i mnoge pčele.

4. U ljetne gredice posadite babosvilke, turske karanfile, zlatnice i bijele ivančice. Grimizne pelargonije privući će žućake. Ujesen, neke vrste sukulenata (kao što je Sedum spectabile ili velika tustika) kasne cvatnje i zvjezdani izvor su nektara kad ostali cvjetovi uvenu.

5. Samonikle biljke koje treba ostaviti netaknutima — ili ih namjerno uzgajati — jesu maslačci, zvončići, djetelina, crvene rumenike, tratinčice, različci i grahorice.

ZAŠTITA ZA GUSJENICE

Leptiri polažu svoja jajašca na biljkama na kojima se njihove gusjenice hrane — i gotovo ni jedna od tih biljaka, osim trave i kupusnjača, ne raste u dobro uređenu vrtu. Stoga, da biste potaknuli leptire na razmnožavanje, gotovo da morate zapustiti dio vrta. Buseni koprive potaknut će danje paunče i male šarenke na polaganje jajašaca.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.