Kako odabrati i zasaditi božićna drvca da traju godinama? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako odabrati i zasaditi božićna drvca da traju godinama?

27.03.2013, 10:46
Stabla s korijenjem mogu se nakon Božića posaditi vani, a sljedeće zime mogu se ponovno iskopati i unijeti u kuću. No obična smreka brzo raste i s vremenom će postati previsoka da biste ju unijeli u kuću.

Kad preraste, može postati stalan dio vrta, no i ondje s vremenom može doseći visinu od 40 metara pa je stoga važno gdje ćete ju posaditi. Stablo dobro uspijeva u kiselkastom tlu, ali trebalo bi uspijevati u gotovo svakoj vrsti tla pod uvjetom da se dobro zalijeva dok je u kući.

Priča se kako neki prodavači kipućom i vodom zaliju korijenje kako bi spriječili presađivanje, no to nije vrijedno ni truda ni vremena jer ih ionako malo ljudi presađuje, a čak i tada mnoga se stabla osuše iz raznoraznih razloga.

1. Pri odabiru stabla s korijenjem, provjerite nije li korijenje oštećeno. I ako ga nećete odmah zasaditi, ga u kantu s vodom na hladno mjesto.

2. Kad zasadite stablo, zalijevajte ga svakodnevno i držite ga podalje od izvora topline. Na taj način stablo će ostati zdravo, a iglice neće previše otpadati. Stablo niže od 1 m imat će najbolje izglede za preživljavanje kad se presadi.

3. Namjeravate li presaditi stablo nastojte ga ne držati u kući dulje od deset dana, što će mu poboljšati izglede rasta.

Nažalost, rani siječanj nije najbolje vrijeme za sadnju bilo koje vrste stabala, stoga da biste svomi božičnom drvcu osigurali najbolje izglede za preživljavanje, vilama dobro izrahlite zamrznuto tlo i dodajte dovoljno treseta, vrtnog komposta ili truloga lišća.

4. Iskopajte rupu dovoljno veliku da prekrije korijenje, a nakon sadnje raširite još treseta i komposta i oko osnovice stabla.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.