Kako saditi zimsku salatu za rano proljeće? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako saditi zimsku salatu za rano proljeće?

03.04.2013, 11:17
Bogata je kalcijem i željezom, naravno i vitaminima C, B, E i karotinom . Njen mliječni sok sadrži laktucarij – umirujući kemijski spoj, koji salatu uvrštava među prirodne ljekovite biljke, jer olakšava bol, živčanu napetost i osigurava miran san.

1. Za prostor izaberite toplu i sunčanu gredicu, koja je dobro zaštićena od zimskih mrazeva. Zemljište neka bude duboko i humusno.

2. Zimsku salatu sijete više puta krajem kolovoza i početkom rujna, tako da bi prezimila u različitim razvojnim fazama, a time je i veća mogućnost, da vam prezimi više salate. Sijanje treba biti gušće nego kod drugih salata, tako da se osigurate od mogućih gubitaka, tako da ostane dovoljno prinosa.

3. Za zaštitu od mraza i sunca sijete u 5 cm duboke jarke, koji su položeni u smjeru istok - zapad.

4. Preko zime ih možete prekriti s folijama, plasteničnim tunelima ili biljnim ostacima. U sušnijem kolovozu i rujnu brinite se o redovnom zalijevanju i okopavanju, jer će zdrava salata također bolje prezimiti. Dobri susjedi zimskoj salati su špinat i luk srebrenjak majski.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.