https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako se neguje biljka minđušica? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako se neguje biljka minđušica?

27.05.2015, 07:45

1.OPIS BILJKE
Mindjušica ili fuksija može da izraste od 30 do 100 cm. Može se gajiti kao grm, puzavica ili sa orezivanjem može formirati krošnjice na vrhu stabla. Ova prelepa biljka ima cvetove zvonastog oblika bele, ružičaste, crvene ili boje patlidzana. U zavisnosti od sorti, pažljivim odabirom, postiže se da mindjušice cvetaju od proleća do jeseni.

2.OSVETLJENJE
Mindjušice jarkih boja traže sunčana mesta zaštićena od podnevnog sunca, dok vrstama nežnijih boja više odgovara polusenovito mesto sa difuznim svetlom.

3.ZALIVANJE I VLAZNOST
U proleće mindjušica se baš često zaliva. U letnjim mesecima se zaliva svakodnevno pa i dva puta dnevno, uz obavezno orošavanje. Nikako ne smemo dozvoliti da se zemlja osuši, jer fuksije ne podnose nedostatak vode. Ali, zemlja ne sme biti ni suvise vlažna.

4.PROVETRAVANJE
Biljka traži provetrenu prostoriju, ali ne i promaju. U kasno proleće ili početkom leta mindjušicu možete da iznesete na balkon zaštićen od vetra.

5.PRIHRANA
Mindjušicu treba djubriti od februara do avgusta tečnim mineralnim djubrivom za balkonske biljke.

6.OREZIVANJE
Sve suve stabljike treba ukloniti na proleće, ostale skratiti na dva lisna para, što će stimulisati rast novih grana na kojima će se formirati cvetovi. Redovnim orezivanjem i precvetalih cvetova podstičete stvaranje novih cvetnih pupoljaka.

7.ZIMSKO ODRŽAVANJE
Pre sklanjanja u zatvoren prostor potrebno je skratiti sve izdanke na trećinu, a obolele grane sasvim otklonite, takodje i listove i cvetove. Tokom zime biljku ne prihranjujte i ne prskajte, a i zalivanje smanjite. Čuvajte mindjušicu tokom zime na prohladno i svetlo mesto, na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Ukoliko prezimi na sobnoj temperaturi zbaćiće delimicno ili potpuno lišće.

8.RAZMNOŽAVANJE
U proleće se orezuje, pa te iste reznice mozete koristiti za razmnožavanje. Reznice se mogu oziliti u vodi ili u rastresitom supstratu. Po puštanju korenčića, odmah zasaditi. Cveta iste godine. Kod mladih biljaka otkidaju se izrasli vrhovi, radi dobijanja grmastog oblika.

9.PROBLEMI
Listovi otpadaju najčešće zbog suvog i toplog vazduha, i zbog nedostatka vlage u zemljištu. Potrebno je da biljku orošavate i zalivate. Do opadanja cvetova može doći iz razloga nepravilnog zalivanja, slabo osvetljenje, visoka temperatura ili premeštanje saksije sa jednog na drugo mesto. Pojava smedjih mrlja na rubovima lista je znak preteranog zalivanja ili hladnoće.

10.POZNATE SORTE
Dollar Princess, sa krupnim, punim cvetom crveno-purpurne boje Patio Princess, Profesor Henkel. Pink Marshmallow, Swingtime,i Harry Grey.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.