Kako napraviti cvetni aranžman? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako napraviti cvetni aranžman?

28.05.2015, 05:59
Aranžmani se prave u tri dimenzije, koje se u zavisnosti od visine nazivaju zemlja, čovek i nebo.

Zemlju predstavlja posuda i zeleniš koji treba da bude najniži u pogledu visine.
Čoveka predstavlja cveće i to je srednje visine.
Nebo najčešće predstavljaju grančice suvog repromaterijala i ukrasi, i izdižu se najčešće iznad ostalih delova aranžmana.

U zavisnosti od toga koje je godišnje doba, koristićete različite materijale da bi napravili svoj aranžman. Ako pravite zimski aranžman, on će sadržati u sebi grančice zimzelenog drveća i novogodišnje ukrase. Ako pravite uskršnji aranžman u njega ćete uključiti npr. narcise koji su karakteristični za prolećni period, kada je i vreme uskrsa i motive jaja (bilo da su sveža ili veštačka), zatim figurice zečića ili pilića koji se mogu napraviti od raznih materijala. Za letnje aranžmane uzmite sezonsko cveće. Za jesenje je karakteristično suvo cveće, mada se mogu upotrebiti i osušene žitarice, suve mahune maka i sl.

Ako pravite aranžman koji ćete staviti na sredinu stola, vodite računa o tome da bude niži, da ne biste morali da se pomerate ili gledate sagovornika kroz cveće. Veoma je važno kod ovakvih aranžmana da budu isti sa svih strana, odnosno da ide u neki krug ili kvadrat, kako bi sa svih strana stola bio pregledan. Ako želite da napravite aranžman koji ćete staviti na neku komodu ili u neki ćošak, gde će jedna strana biti okrenuta ka zidu, tada možete da eksperimentišete sa visinom aranžmana, da pravite asimetrični aranžman tj. da ne mora da bude iz svakog ugla isti.

Potrebno vam je: posuda, cvećarski sunđer, nož, zeleniš, sezonsko cveće, ukrasi, suvi repromaterijal, traka za mašne, sprej sa šljokicama, žica i makaze.

Cvećarski sunđer možete kupiti u cvećarama, najčešće u obliku cigle. Za sveže cveće koristi se sunđer tamno zelene boje a za suvo cveće se koristi sunđer tamne boje. Ako se pravi aranžman od svežeg cveća, onda je potrebno pre svega sunđer staviti u neku veću posudu sa vodom i ostaviti sunđer sam da se natopi. Ne treba stiskati sunđer na silu, nego pustiti postepeno sam da se natapa.

Što se tiče zeleniša to može biti bilo šta što će prekriti sunđer, npr. mahovina, paprat, grančice od cveća, grančice od zimzelenog drveća..

1,Potrebno je najpre uzeti posudu i iseći sunđer tako da odgovara veličini posude.

2.Učvrstiti sunđer u posudu i u zavisnosti od toga da li želite da se vidi posuda ili ne postavite zeleniš. Ako uzmete neku lepšu keramičku posudu ili korpicu, na sunđer možete postaviti mahovinu ili bockati grančice samo da biste prekrili gornji deo sunđra. Ako ne želite da vam se vidi posuda onda uzmite prvo duže grančice koje ćete ubosti u sunđer okolo, kako bi visile nadole i „sakrile“ posudu, a u sredini gornjeg dela sunđera bockajte kraće grančice. Grančice isecite u donjem delu, koji ćete bockati u sunđer ukoso, da biste napravili špic, tako da grančica bolje prodre u sunđer. To možete ako imate vrtlarske makaze, a možete i običnim makazama.

3.Sledeći korak je cveće, koje predstavlja čoveka. Isto isečete stabljiku ukoso da lakše prodre u sunđer. Cveće stavljajte po vašoj želji, simetrično, asimetrično, naizmenično. Možete da upotrebite više vrsta cveća, da kombinujete boje i oblike. Ako hoćete da učvrstite cveće možete probosti žicu u deo stabljike koji zabadate u sunđer.

4.Kada ste stavili cveće, sada sunđer ne bi trebao više uopšte da se vidi. Ako ste propustili neki deo, popunite tu prazninu.

5.Završni deo osnovnog aranžmana je neka suva ukrasna grančica, koja se izdiže iznad cveća i predstavlja nebo. Možete upotrebiti bilo šta što je duže od prethodna dva nivoa zemlje i čoveka. Cvećari obično stavljaju neke neobične suve grančice koje oni prave. Takođe to može i da bude bambus, ako ga imate. Ili možete jednostavno uzeti običan neki štap i na vrh pričvrstiti neku figuricu u zavisnosti od prilike, to može biti novogodišnji ukras, figurica u obliku srca, ptice, leptira..

6.Kada ste napravili osnovni aranžman, na red dolazi ukrašavanje. Možete kao što sam već pomenula u prethodnom koraku da pričvrstite neku figuricu, da stavljate neke trake, praviti mašne, sa sprejom naprskati šljokice – izbor je vaš.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.