Kako istrebiti puževe u vrtu? - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Kako istrebiti puževe u vrtu?

28.05.2015, 08:57


1) Ove sluzave životinjice je malo teže uhvatiti na delu jer se preko dana kriju. Postavite im jednostavne zamke – ostavite novine na sumnjivom mestu i ujutru pogledajte ispod njih.

2) Najjednostavniji način da se izborite sa puževima je korišćenje đubriva koja sadrže hemijske otrove. Opasne materije će ubiti puževe, ali će tragovi otrova ostati na njegovoj kućici. Kućni ljubimci pa čak i deca mogu doći u dodir sa tim hemikalijama. Ostaci otrova mogu biti i uzrok trovanja ptica koje će ih pokljucati.

3) Pokušajte najpre sa bezazlenim trikovima. Postavite barijeru oko svojih omiljenih biljaka. Na primer, napravite ogradu od peska ili ljuski od jajeta. Za to vam mogu poslužiti i tanke bakarne ploče koje se ukopavaju u zemlju na dubini od nekoliko santimetara što je prilično dobro rešenje.

4) Nemojte ih posipati solju iako je to efikasan način da ih se otarasite jer tako povećavate salinitet zemljišta, a to može da škodi vašim biljkama.

5) Ostavljanje piva u malim posudama nije poželjno rešenje mada deluje. Puževi vole pivo pa će se ili utopiti u posudi ili će se otrovati alkoholom. Ali tako ćete privući veliki puževa na malom prostoru pa mogu naneti veliku štetu za kratko vreme.

6) Ako ste raspoloženi da eksperimentišete – poslušajte američke naučnike sa Havaja koji tvrde da kofein rasteruje puževe. Rastvorom koji ste dobili tako što ste u šolji vode rastvorili duplu dozu instant kafe, poprskajte zemljište ili listove (mada listovi nekih biljaka od toga gube boju). To navodno uništava nervni sistem puževa, izaziva konfuziju, ubrzava rad srca, zbog čega neće zalaziti u vašu baštu.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.