https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-gacor/https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-demo/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-dana/https://dprd.makassar.go.id/download/slot-dana/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako se pišu službena pisma? - Uputstvo za obrazovanje
uputstva
zaštita voća

Kako se pišu službena pisma?

28.05.2015, 09:30

1.Ranije je veština pisanja bila vrlo komplikovana, vezana za čitav niz utvrđenih šablona, izraza, uobičajenih fraza, ona zahteva često i posebno negovan rukopis. Danas se već na mnoge stvari gleda jednostavnije. Onaj ko je savladao osnove pismenosti može sa malo pažnje i poznavanja nekoliko glavnih pravila da u svakoj prilici napiše odgovarajuću vrstu pisma: čestitku, pozivnicu, izjavu saučešća ili ljubavno pismo.

2.Pismo može biti službena-poslovna i privatna-prijateljska.
Na svako pismo dužni smo odgovoriti što pre, ali obavezno u roku od 15 dana. Jedino na uvredljiva pisma ne treba odgovarati .Pisma se pišu rukom ili pisaćom mašinom. Još uvek vredno pravilo da se poslovna pišu mašinom a privatna rukom. Nepisano je pravilo, i to vrlo strogo, da pismo uvek otvara onaj na koga je naslovljeno .Izuzetno, može ga otvoriti neko drugi, ali samo onda kada ga to zamoli onaj kome je pismo upućeno.

3.Službena pisma se pišu na određenom papiru, a koverta može da bude obična, u boji i različitog formata. Međutim,ako službeno pišemo značajnim ličnostima,onda je neophodno da pišemo na belom papiru,da koverta bude bela, postavljena i dovoljno velika.

4.Ova pisma se pišu pisaćom mašinom, ali ih potpisujemo rukom, čitko i potpuno: prvo ime pa prezime. Pri pisanju obratite pažnju na naslov i na završetak. Ranije su oslovljavanja bila vrlo komplikovana, titule su bile određene prema društvenom rangu ličnosti kojoj se piše. Danas se o tome strogo vodi računa samo u takozvanim protokolarnim pismima. Inače, najčešće ličnost kojoj pišemo oslovljavamo sa uobičajenim rečima „Poštovani“. Da li ćemo napisati gospodine ili druže ne zavisi samo od nas, nego od toga kako se ta ličnost oslovljava u sredini u kojoj živimo. Na kraju pisma se pozdravi sa “s poštovanjem“ ako je ličnost kojoj pišemo starija ili uvaženija a „srdačno vas pozdravlja“ ako ste bilo po godinama bilo po položaju slični.

5.Nije potrebno posebno naglasiti da pisma treba pisati jasno i jednostavno i izbegavati otrcane fraze i strane reči ako nisu neophodne.

6.Poslovna pisma se pišu samo s jedne strane papira, a od ivice se ostavlja najmanje 2 do 3 cm slobodnog prostora.U pismo nikada ne stavljati marku ili novac za odgovor.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.