uputstva
zaštita voća

Kako da kreiram bazu podataka u Microsoft Access-u?

28.04.2010, 08:00
Baza podataka je skup informacija (podataka) smještenih u tablice (Tables), a osim tablica baza sadrži i druge objekte poput upita (Queries), izvještaja (Reports), obrazaca (Forms) za unos podataka, raznih stranica (Pages), makroa i modula.

Bazu podataka možemo kreirati praznu tako da kreiramo samo njenu osnovu na koju dodajemo potrebne tablice, forme i ostalo prema potrebi ili je kreiramo pomoću čarobnjaka pa će baza imati ugrađene tablice, upite i obrasce za unos podataka, a gotove dijelove baze možemo naknadno mijenjati i prilagoditi.

Kreiranje prazne baze podataka

Novu praznu bazu kreiramo tako da u oknu zadataka New File izaberemo ®Blank Database. Otvori se dijaloški okvir File New Database, u koje u polju File name: unosimo ime baze, a u polju Save in: određujemo mapu u kojoj će se baza nalaziti. Zatim kliknemo na gumb ®Create.

Otvori se prozor upravo kreirane baze na čijoj naslovnoj traci je ime baze, dvotočka i riječ Database (baza podataka). Ispod naslovne trake nalaze se gumbi za rad s izabranim objektom (tablicom, upitom, obrascem itd.). S lijeve strane nalazi se popis objekata baze podataka, a kada kliknemo na pojedini objekt, npr. Tables (tablice), u desnom dijelu prozora dobijemo popis mogućnosti na koji način možemo izabrani objekt (tablicu) kreirati, kao i popis postojećih datoteka izabranog objekta (popis postojećih tablica).

Nakon što kreiramo bazu, započinjemo s kreiranjem tablica koje će biti dio baze, i u koje će se unositi podaci. Svaka tablica ili upit koji kreiramo, spremit će se u bazu i bit će njezin sastavni dio, što znači da svaka baza ima vlastite tablice, upite i izvještaje.

Kreiranje baze pomoću čarobnjaka

Kada želimo napraviti bazu podataka koja će imati već gotove tablice, obrasce i izvještaje, koristit ćemo čarobnjaka tako da u oknu zadataka New File izaberemo ®General Templates (opći predlošci), a kada se otvori dijaloški okvir Templates, izaberemo karticu Databases (baze podataka). Među dostupnim bazama izaberemo onu koja nam odgovara i kliknemo na ®OK.

Zatim u dijaloškom okviru File New Database određujemo bazi ime, a nakon što kliknemo na ®Create, započinje rad s čarobnjakom. U prvom koraku čarobnjak Database Wizard nas obavijesti što će se u izabranoj bazi nalaziti.

Kliknemo na ®Next i u drugom koraku određujemo polja za bazu. Većina polja je uključena, a uz njih postoje dodatna (opcijska) polja, koja su ispisana kurzivom. Ako želimo dodatno polje uključiti u bazu, potrebno je kliknuti u okvir za potvrdu. Nepotrebna polja se mogu naknadno izbrisati.

Kliknemo na ®Next i izaberemo stil prikaza tablice. Access nudi nekoliko stilova, a kako pojedini stil izgleda, vidimo u polju s lijeve strane.

Kada pregledamo dostupne stilove i izaberemo odgovarajući, kliknemo na ®Next i u sljedećem koraku biramo stil ispisa izvještaja.

Nakon što izaberemo stil za ispisivanje izvještaja, ponovo kliknemo na ®Next kako bi se pojavio okvir u koji unosimo ime baze podataka. Ime koje ovdje odredimo ispisivat će se na izvještajima. U ovom dijaloškom okviru imamo mogućnost uključiti sliku ili logotip tvrtke na obrasce i izvještaje koje ćemo raditi na osnovu baze. Ako želimo uključiti sliku, potvrdimo opciju »Yes, I'd like to include a picture«, a zatim kliknemo na gumb ®Picture i izaberemo potrebnu sliku.

Kada kliknemo na ®Next, pojavi se posljednji okvir čarobnjaka s obavijesti da su to svi podaci potrebni za kreiranje baze te da je potrebno kliknuti na ®Finish, kako bi započelo kreiranje baze. Čarobnjak kreira bazu i pripadajuće dijelove, a tijek stvaranja pratimo u prozoru prikazanom na sljedećoj slici.

Kada čarobnjak završi s kreiranjem baze, pojavi se prozor Main Switchboard, pomoću kojeg radimo s bazom tako da kliknemo na odgovarajući gumb za unos podataka ili pregled izvještaja itd.

Prozor Main Switchboard će se pojaviti svaki put kada otvorimo bazu kreiranu pomoću čarobnjaka, dok će se prozor baze nalaziti u donjem lijevom kutu u obliku gumba. Ukoliko ne želimo raditi s prozorom Main Switchboard, isključimo ga klikom na gumb ®Close na naslovnoj traci. Ako ne želimo da se prozor Main Switchboard pojavljuje prilikom otvaranja baze, u izborniku ®Tools izaberemo naredbu ®Startup...., u dijaloškom okviru otvorimo popis Display Form/Page i izaberemo (None) – ništa, kao što je prikazano na slici. Zatim kliknemo na ®OK.

Prozor baze možemo povećati na veličinu dijaloškog okvira ili na veličinu cijelog zaslona, ovisno o potrebi, pomoću gumbi na njenoj naslovnoj traci. Kada povećamo prozor baze, možemo pogledati tablice i obrasce koji su s bazom kreirani, tako da dva puta kliknemo na ime tablice ili obrasca. Na sljedećoj slici prikazan je obrazac za unos podataka u tablicu.

Obrazac za unos podataka, tablicu i bazu zatvaramo klikom na gumb ®Close, na njihovoj naslovnoj traci.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.