uputstva
registracija rs domena

Baštovanstvo za male pare

03.05.2010, 12:41
Postoji mnogo alternativa koje ne samo da smanjuju trošak za održavanje vrta već su takođe zabavne i donose zadovoljstvo onome ko ih praktikuje. Evo pet koraka koje svaki baštovan može da prati:

Planirajte unapred

Napravite listu svega što biste želeli da vidite u vašoj bašti i držite se nje. Nema smisla da gaijte zimski kupus, bez obzira na to koliko on ljupko izgleda u mrazu ako niko iz vaše porodice ne jede kupus. Ova lista će vam pomoći da držite pod kontrolom šta je to što želite da imate u bašti i sprečiće iskušenje da kupite nešto što zapravo ne želite. Osim toga ako planirate unapred šta je to tačno što vam trebe, nećete napraviti početničke greške, kao na primer sađenje biljaka koje vole sunce u senku.

Napravite hrpu za kompost

Iznenađujuće je koliko mnogo baštovana nemaju svoju sopstvenu hrpu za kompost, i neprestano se muče izbacujući lišće, travu i granje a sa druge strane kupuju đubrivo svake godine.

Kompost je besplatna hrana za baštu. On pomaže da se razbije zemlja bogata glinom, apsorbuje vodu u peskovitom tlu, i pospešuje život mikroba, time smanjujući šanse za bilo koju vrstu bolesti bašte.

Hrpa za kompost ne zahteva ništa specijalno. Zidovi treba da budu načinjeni od obične žičane ograde, ili čak od stogova slame. Sve što vam treba je dovoljno prostora da možete da priđete i da promešate kompost sa vremena na vreme.

Šta možete da ubacite u kompost? Na primer, trava i lišće su odličan izbor, pošto ih verovatno već imate u bašti. Možete ubaciti i isečene novine, ostatke voća i povrća, kao i ljuske od jaja. Ako se navučete na kompostiranje, možda ćete otići i do lokalnog berbera po ostatke ošišane kose!

Reciklirajte

Mnogo saksija i kontejnera koje baštovani koriste ne moraju da se kupe. Posudice za jogurt, stare baštovanske čizme, kontejneri za sir, kartoni za jaja i slično, odlični su za mladi rasad.

Kada god možete počnite od semena

Jedno pakovanje semena paradajza je ekvivalentno po ceni jednoj stabljici rasada paradajza, a od svakog paketa semena možete dobiti 30-40 biljaka. Možda je potrebno više vremena i dodatnog planiranja, ali ako većinu vaših biljaka gajite počevši od semena to može biti velika ušteda, a pogotovo ako reciklirate saksije i ostale kontejnere. Nema potrebe da investirate u skupe svetiljke i grejna tela – upotrebite fluorescente tube i izvore toplote iz vaše okoline – na primer gornja površina video rekordera može biti idealan izvor toplote.

Nemojte zaboraviti da sačuvate svoje sopstveno seme za sledeću sezonu. Ne samo da ćete tako uštedeti, već ćete takođe biti u stanju da odaberete seme od biljaka za koje znate da su uspele da rode dobro na vašem podneblju.

Pronađite prijatelja baštovana

Ne samo da možete da podelite ideje sa prijateljem – možete takođe da smanjite vaše ali i njegove troškove. Neke stvari možete da podelite, kao na primer pakovanje semena, ali i specijalizovani alat. Ako ne možete sami da napravite kompost, mnogo je jeftinije nabaviti ga od prijatelja.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.