https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-gacor/https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-demo/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-dana/https://dprd.makassar.go.id/download/slot-dana/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Višegodišnje biljke koje vole senku - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Višegodišnje biljke koje vole senku

03.05.2010, 12:44
Višegodišnje biljke su one koje samostalno rastu bar dve godine, a obično se radi o periodu od tri ili četiri godine pre no što treba da se zamene. Postoje višegodišnje biljke koje vole senku i izloženost preteranom suncu može da ih bukvalno sprži.

Jedna od takvih biljaka je despić, poznat i kao lavendula ili lavandula. Lavandula je bogat žbun zelenih stabljika i prelepik bodljikavih cvetova koji mogu da odražavaju i isijavaju skoro sve boje duge. Ova biljka mora da se zasadi na vlažnom bogatom tlu – i treba da se neguje redovno. Ako neprestano dolivate vodu tako da je zemlja neprestano vlažna, možda ćete biti u stanju da je gajite i na suncu. Većina varijacija lavandule raste do visine od oko 30-40 cm kada postigne punu zrelost.

Druga takva biljka koja je omiljena biljka mnogih baštovana je Dicentra formosa (koje se naziva puzajuće srdašce) i može biti u crvenoj, beloj ili ružičastoj boji. Većina ljudi je upoznato sa ovom biljkom jer ima tako karakterističan izgled. Cvetovi izgledaju kao srce. Ova biljka spada u pokrivne biljke čiji listovi rastu nekoliko centimetara ispod cvetova. Mora biti zaštićena od sunca.

Drugo omiljno cveće je divlji zumbul. Ovi prelepi cvetovi plave boje mogu da narastu do prilično velike visine. Mogu da podnesu delimično osunčano podneblje.

Verovatno najviše zastupljena biljka iz ove grupe biljaka je Leucanthemum superbum – hibridni vrt cvijet izvedeni iz Chrysanthemum maksimalne i Chrysanthemum lacustre. Ima veliki beli cvijet a glava cveta je nalik krizantema daisies. Cvet je zaista prelep sa lepim belim cvetovima. I ova biljka može da raste visoko i cak do 80 cm visine.

Bez obizra na to koju biljku iz porodice višegodišnjih biljaka koje vole senku odaberete bićete veoma zadovoljni.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.