Kako da kreirate prečicu za pokretanje više programa odjednom? - Uputstvo za windows vista
uputstva
zaštita voća

Kako da kreirate prečicu za pokretanje više programa odjednom?

10.06.2010, 14:20
Danas ćemo vam pokazati kako možete pomoću samo jednog klika da pokrenete više programa odjednom. Ako ste kao ja, onda u svakom trenutku imate otvoreno nekoliko aplikacija na računaru, u zavisnosti od toga šta trenutno radite.

Na primer, ako istražujete nešto, onda ćete možda otvoriti vaš program za čitanje RSS vesti, vaš web pretraživač i kalendar. Ako radite neki dizajn, onda ćete otvoriti Dreamweaver, Photoshop, Corel i tako dalje. Da ne biste svaki od ovih programa posebno otvarali, vi možete da kreirate bat fajl koji će odjednom otvoriti sve ono što želite.

Ono što većina korisnika ne zna je da ovu tehniku mogu da upotrebe i za ubrzavanje startovanja računara! Siguran sam da imate barem 7-8 programa koji se startuju zajedno sa Windowsom a koji vam nisu odmah potrebni, kao što su instant messenger ili program za proveru elektronske pošte. Vi možete da stavite sve te aplikacije u jedan bat fajl, ukloniteih ih iz startup liste, a onda ih sve odjednom pokrenete kada vam zatrebaju.

Možda mislite kako vam predstoji dug i zamoran posao, ali videćete da nije u pitanju nikakva nauka:
Instrukcije

1. Otvorite Notepad (Start Menu > Accessories > Notepad):
2. Sada treba da pronađete putanje programa koje želite da pokrećete pomoću prečice. Najlakši način da to uradite je da desnim tasterom miša kliknete na postojeću prečicu svakog od programa, izaberete opciju Properties, a onda kopirate putanju koja se nalazi u polju Target.
3. Unesite putanju za svaki program u Notepad, u svaku liniju po jedan program, kao na slici gore. Pazite da stavite tekst start “” na početak svake linije, i ostavite jedan razmak između njega i putanje aplikacije. Ako putanja vaše aplikacije ima razmak u sebi, moraćete da postavite čitavu putanju pod znake navodnika.
4. Snimite fajl sa .BAT ekstenzijom tako što ćete je ručno uneti na kraj imena fajla.
5. Dvostruko kliknite na novi fajl koji ste upravo kreirali kako biste testirali rezultat.

Primeri

Postoji mnogo aktivnosti na koje možete da primenite ovu tehniku, pogotovo što možete da unosite parametre za svaku aplikaciju. Recimo da hoćete da otvorite naš web sajt u Firefox-u. Onda će jedna od linija izgledati ovako:

start “” “C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe” “kombib.co.yu”

Vi takođe možete da otvarate dokumente na ovaj način tako što ćete uneti putanju do njih:

start “” “C:\Users\Wagner\Documents\vesti.doc”

Na kraju vi možete da krierate nekoliko bat fajlova za različite zadatke. Bat fajlovi su moćan alat koji može značajno da poboljša vašu produktivnost, a ovo je jedan od načina na koje možete da ih upotrebite.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.