https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Biranje sadnice ruže - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
registracija rs domena

Biranje sadnice ruže

03.05.2010, 13:34
Izbor sadnice ruže, za svaku pojedina- čnu baštu, nije tako jednostavan posao kako izgleda. Često, jedina stvar koju unapred znamo pre nego odemo u kupovinu je - boja. Međutim, ako hoćemo da nam ruža bude zdrava i lepa, kao ona iz kataloga, ima još dosta važnih stvari na koje moramo da mislimo.

Pre svega, moramo da obratimo pažnju na lokaciju na kojoj nameravamo da posadimo biljke. Taj prostor mora biti najmanje pet sati na suncu dnevno, ne


sme biti zaklonjen, jer će slobodna cirkulacija vazduha smanjiti rizik od pojave oboljenja kao što je čađava pegavost. Zemljište mora da bude dobro drenirano i nađubreno sa dosta organske materije. Takođe voda mora biti dostupna, jer od redovnog zalivanja zavisi zdravlje ruže i dužina sezone cvetanja. Količinu i vrstu ruža potrebno je uskladiti sa veličinom raspoloživog prostora, da nam se ne desi da nam biljka preraste odabranu lokaciju ili da zbog malog prostora, unapred kupljenu količinu posadimo previše blizu.

Sledeća stvar na koju moramo da mislimo je vrsta ruže koju želimo da posadimo. Da nam se ne bi desilo da nas dobro upućeni prodavac zatekne sa gomilom pitanja, dobro bi bilo da unapred razmislimo o nekim bitnim stvarima. Pre svega, to je boja ruže, koja osim što nam je omiljena, trebalo bi da se uklapa i sa okolnim biljkama. Dalje, trebalo bi nešto da znamo i o dužini sezone cvetanja ruža. Postoje vrste ruža koje cvetaju samo dve - tri nedelje godišnje do onih koje cvetaju celu sezonu. Zatim je bitno da odlučimo hoćemo li ruže sa mirisnim cvetovima ili ne. Dalje, da li su nam potrebne ruže koje su pogodne kao rezano cveće. Moramo da odredimo i namenu naše ruže, zato što postoje žbunaste ruže pogodne za živu ogradu, penjačice, minijaturne ruže itd. Ako se odlučimo za penjačicu, moramo imati strukturu u bašti uz koju će biljka da se penje. Nažalost, sve ove osobine nećemo naći u istoj biljci i zato je neophodno da pravimo kompromise.

Kada odemo u rasadnik ili prodavnicu naići ćemo na još jednu dilemu. Ruže se uglavnom prodaju kao sadnice golog korena ili kao kontejnerske sadnice.

Sadnice golog korena su biljke u stanju mirovanja, koje se transportuju u hladnjačama i oko korena nemaju supstrat već su obmotane plastičnom folijom. Ovako pakovane sadnice se mogu slati poštom, a stabljike su im prekrivene sa voskom, koji ne treba skidati jer se on razgrađuje kada ruža krene sa rastom. Svaka sadnica mora imati dobro i skladno razvijen korenov sistem i 2-3 snažne, neoštećene stabljike. Izbegavati biljke koje su već poterale mlade i blede izdanke. Sadnice golog korena se sade odmah po kupovini, a ako morate odložiti sadnju, stavite ih u rupu i koren zatrpajte zemljom (tzv. utrapljivanje).

Kontejnerske sadnice se prodaju u saksijama i mogu se saditi skoro u bilo koje doba godine. Najvažnije je da je biljka zdrava i razvijena.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.