https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-gacor/https://satpolpp.makassarkota.go.id/data/slot-demo/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-dana/https://dprd.makassar.go.id/download/slot-dana/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Nega ruža tokom sezone - Uputstvo za baštovanstvo
uputstva
zaštita voća

Nega ruža tokom sezone

03.05.2010, 13:36

Pored orezivanja ruža veoma su važne i ostale mere nege da bi smo stvorili zdrave i bujne biljke, otporne na štetočine i bolesti, iako su one dobro adaptirane na različite uslove sredine.


Zalivanje


Ruže su biljke sa dubokim korenjem i cvetaće i u sušnim uslovima, ali za lep i bujan izgled neophodno je dosta vode. Zemlja oko korena treba biti vlažna ali ne samo površinski već i u dubini, tako da je bolje zalivati ređe ali u većim količinama nego obrnuto. Zemljište mora biti dobro drenirano, da se osigura protok vode u dublje slojeve i izbegne zadržavanje na površini. Izbegavati zalivanje jakim mlazom jer se tako sabija zemlja, dovodi do erozije i pojave oboljenja. Ako je to moguće, ruže zalivati crevom u podnožju biljke ili koristiti sistem kap po kap, umesto rasprskivačima koji vlaže celu biljku. Zalivanjem preko listova povećavamo mogućnost pojave oboljenja a naročito to treba izbegavati raditi po jakom suncu i u doba cvetanja.


Đubrenje


Ove biljke su veliki potrošači hranjivih materija i zahtevaju redovno prihranjivanje. Ako su leje pravilno pripremljene kod novih ili redovno đubrene kod starih ruža, prihranjivanje u tekućoj godini će biti relativno jednostavno. Mogu se koristiti organska i neorganska đubriva a dobro rešenje je i korišćenje specijalnih đubriva za ruže, koji su posebno izba- lansirana u skladu sa potrebama ove vrste biljke. Vreme đubrenja se uglavnom usklađuje sa cvetanjem, tako da prvo đubrenje treba da bude pre prvog, a sledeće pre drugog perioda cvetanja. Važno je ne đubriti posle jula meseca, da ne provociramo rast novih izbojaka neposredno pre zime i niskih temperatura. 


Malčiranje


U rano proleće potrebno je zemljište oko ruža prekriti slojem malča debelim oko 5 cm a koji može biti fermentisani stajnjak, komadići borove kore i sl. Malč će pomoći zadržavanju rasta korova, održavanju nivoa vlage u zemljištu a svojom razgradnjom će povećavati plodnost zemljišta.


Uklanjanje divljih izbojaka


Divlji izbojci su mladice koje rastu iz korena ruže. Obično su svetlije boje sa sitnijim listovima i lako ih je prepoznati zato što ''rastu iz zemlje''. Oni ne daju cvetove a svojim rastom oduzimaju snagu korenu ruže i treba ih ukloniti čim se pojave. Uklanjamo ih tako što otkopamo zemlju na mestu rasta izbojka, isčupamo ga i vratimo zemlju. Odsecanje makazama na površini će ga samo ojačati i podstaći na ponovni rast. Sve izbojke na stabljici ruža stablašica takođe smatramo divljim i moramo ih odseći čim se pojave.


Zimska zaštita


Zimska zaštita spada u važne mere nege jer velike količine snega, jak vetar i niske temperature mogu ozbiljno oštetiti ruže. Vrste ruža sa velikom krošnjom, žbunaste ruže, penjačice itd. mogu biti polomljene snegom ili vetrom i zato ih treba lagano skratiti i povezati pred zimu. Hibridne čajevke i floribunde su osetljive prema niskim temperaturama, pa im korenov vrat treba prekriti zemljom koja se u obliku humke naspe oko biljke.


Hemijska zaštita


Mnogo oboljenja i štetočina napada ruža a neke su posebno opasne kao što su vaši, pegavost lista, pepelnica, rđa itd. Većina ovih problema može biti kontrolisana upotrebom sredstava koja se mogu naći u apoteci. Ključ za rešenje je pravovremeno identifikovanje problema, redovno prskanje i korišćenje sredstava prema preporukama proizvođača. Često se vrši i preventivno prskanje a naročito u periodu čestih promena vremena kada su ruže i najosetljivije. Sa sredstvima za zaštitu možemo kombinovati i sredstva za prihranu a važna stvar je da isprskamo obe strane lista. U cilju prevencije pojave oboljenja treba redovno sakupljati opalo lišće, grančice od orezivanja i dr. i odnositi ih dalje od ružičnjaka. U ostale mere nege koje treba sprovoditi u ružičnjaku spadaju i sečenje tzv. slepih mladica tj. izbojaka koji se razvijaju bez vršnog pupoljka i tako nepotrebno iscrpljuju celu biljku. One se seku na polovini i iznad spoljnog pupoljka.

Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.