uputstva
zaštita voća

Sađenje ruže

03.05.2010, 13:38
U zavisnosti od izabrane sadnice razlikovaće se i vreme i način sađenja ruža. Sadnice sa golim korenom je najbolje kupovati i saditi u drugoj polovini jeseni, dok kontejnerske možemo saditi u bilo koje doba godine. Razmak između sadnica je vrlo bitan. Prebliza sadnja onemogućava cirkulaciju vazduha i stvara preduslove za pojavu oboljenja. Preporučuje se rastojanje od oko pola metra, ali grmolike ruže zahtevaju veći (do 1,2 m) a minijaturne ruže manji (oko 30 cm) razmak. Ovakve informacije možemo naći i na pakova- njima ruža.

Moramo pripremiti za sadnju i samu sadnicu. Ruži golog korena moramo orezati sve oštećene delove korena. Na nadzemnom delu ostaviti samo 3-4 najjače grane i skratiti ih na 4-5 pupoljaka. Odseći svaku granu tanju od olovke. Pre sadnje potopiti koren u vodu i ostaviti ga nekoliko sati. Kod kontejner-


skih sadnica potrebno je prstima rasčešljati koren i orezati svo suvišno korenje.

Nakon toga, potrebno je iskopati rupu, široku i duboku dovoljno da se komotno smesti korenov sistem biljke. Izmešati sa iskopanom zemljom pregoreli stajnjak ili kompost, staviti ružu u rupu i lagano puniti rupu napravljenom mešavinom. Mesto grananja mora ostati ispod nivoa zemljišta. Na kraju lagano utabati zemlju i zaliti.

Kod penjačica je važno da ne sadimo ružu odmah uz oslonac već da je odmaknemo oko 40 cm, naročito ukoliko je oslonac zid. Samu sadnicu, pod uglom od 45°, usmerimo ka osloncu. Kada sadimo ružu stablašicu obavezno moramo obezbediti oslonac u vidu štapa.
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.