uputstva
registracija rs domena

Kako da trajno izbrišem Facebook nalog?

16.04.2011, 14:32
O ovome nisam ranije razmišljao, ali je pitanje „kako trajno obrisati nalog na Facebook mreži“ postavila Marinica LO. I ono stvarno, svakojakih likova ima po netu, od normalnih do psihopata koje pišu preteće poruke u komentarima po blogovima zato što im se ne sviđa tuđe mišljenje (ovom prilikom pozdravljam psihopatu koji se predstavio kao „radikal“, a koji je nedavno komentarisao na mom blogu — pojeo ga akismet, valjda). Uglavnom, postoji niz razloga da neko poželi da ukloni svoj fejsbuk profil. Može se (valjda) zaključati nalog, ali podaci i dalje ostaju dostupni svima, pa i psihopatama.

Pošto nisam znao odgovor na Mirinicino pitanje, pitao sam mog starog dobrog drugara Gugleta (opcija „pomoć prijatelja“), koji mi je, po običaju, odgovorio sa nekoliko rešenja od kojih sam izdvojio zvanični.
Permanentno uklanjanje Fejsbuk naloga, korak po korak

Uputstvo je ažurirano 14. marta 2009. godine i prilagođeno najnovijoj verziji Fejsbuk sučelja aktiviranoj 12. (ili beše 13.?) marta 2009. godine.

Korak 1: Ulogujte se na svoj Facebook nalog.
Prijavljivanje na Fejsbuk korisnički nalog

Prijavljivanje na Fejsbuk korisnički nalog

Korak 2: Proverite da li se u Vašem profilu nalazi validna adresa e-pošte. Ovo možete proveriti na stranici za Podešavanje naloga.
Provera i ažuriranje adrese e-pošte u Podešavanjima naloga

Provera i ažuriranje adrese e-pošte u Podešavanjima naloga

Korak 3: Posetite stranicu http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account i kliknite na dugme „Submit“ („Pošalji“ u sučelju lokalizovanom na srpski jezik).
Zahtev za permanentno uklanjanje Fejsbuk naloga

Zahtev za permanentno uklanjanje Fejsbuk naloga

Korak 4: „Štiklirati“ opciju „Remove my account from Facebook“.

Korak 4: U prozorčetu koje se pojavi upišite lozinku za pristup svom Fejsbuk nalogu u polje „Password“, kao i sigurnosni kôd sastavljen od dve reči (eng. capcha) u polje „Text in the box“. Nakon toga kliknite na dugme „Okay“.
Potvrda uklanjanja unošenjem lozinke i sigurnosnog kôda

Potvrda uklanjanja unošenjem lozinke i sigurnosnog kôda

Nakon ovoga, dobićete obaveštenje sledećeg sadržaja (hvala @buddha za sadržaj poruke):

Your account has been deactivated from the site and will be permanently deleted within 14 days. If you log into your account within the next 14 days, your account will be reactivated and you will have the option to cancel your request.

Pošto ste već zatražili permanentno uklanjanje naloga, nemojte se prijavljivati na svoj Fejsbuk nalog i trebalo bi da u narednih 14 dana administratori kompletno uklone Vaš nalog, uključujući tu i uklanjanje svih slika na Vašem profilu, privatnih i poruka na zidu, beleški i svega ostalog što ste za života Vašeg Fejsbuk naloga radili.

Korak 5: Na Vašu adresu e-pošte koju ste odredili kao primarnu na profilu stićiće automatski generisana poruka da je Vaš zahtev za uklanjanje naloga primljen i da će biti procesiran. U narednih 2–3 dana nalog će biti obrisan.

NAPOMENA: Ovo je zvanična procedura za uklanjanje naloga. Na ovaj način, tako bar kažu, uklanjaju se i Vaši privatni podaci, pa (navodno) nije potrebno uklanjati ih ručno. Ako ste dovoljno paranoični, prvo pobrišite fotke i podatke o sebi, zidiće, poklončiće i ostale gluposti zbog kojih verovatno napuštate Fejsbuk, pa onda odradite proceduru za uklanjanje naloga. Tako ste sigurni da Vaši podaci neće ostati dostupni (bar u slučaju da neko ne zaore u rezervnu kopiju baze podataka Fejsbuka).

NAPOMENA 2: Ja nisam probao da li ova procedura zaista funkcioniše, ali je probao Nightweaver i kaže da radi :) ako neko proba, neka ovde u komentaru podeli sa ostalima.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.