https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako povezati i podesiti komp i TV ? - Uputstvo za hardware
uputstva
registracija rs domena

Kako povezati i podesiti komp i TV ?

28.04.2010, 11:29
Sta je potrebno da imate:

1. Graficku karticu koja ima TV Out (uglavnom sve danasnje kartice imaju).

2. Jedan obican video kabel (cinc), ili S-Video kabel (u zavisnosti od prikljucka na samoj grafickoj).

3. TV koji ima Video In ili Scart prikljucak. U slucaju da imate samo Scart, potreban vam je Scart adapter:


*Takodje Scart adapter ce vam biti potreban ukoliko prikljucujete komp i TV sa S-Video kablom.

Ako je sve tu, da pocnemo...

Prikljucite jedan kraj video/S-video kabla u Video Out na vasoj grafickoj kartici (preporucujem da ovo radite dok vam je racunar ugasen, kako ne bi kojim slucajem doslo do nekih softverskih ili harvderskih problema), i drugi kraj kabla prikljucite u TV, u Video In, ili ako koristite Scart, onda prvo u Scart pa onda u TV.

To je to. Sad ukljucite racunar, a TV prebacite na AV kanal.

U ovom primeru koriscena je Nvidia graficka kartica, ali slican je princip podesavanja i na ATI-jevim karticama.
Kada se podigne Windows, desni klik bilo gde na radnu povrsinu (desktop) i iz menija odaberite Properties, zatim kliknite na jezicak Settings, pa na dugme Advanced. U novom prozoru pritisnite na jezicak na kome obicno pise model graficke, u ovom slucaju to je "GeForce FX5700".

U opciji "nView Display Mode", odaberite Clone, a za Primary/Secondary display, odaberite Monitor/TV. Ukoliko ne postoji TV kao opcija, znaci da vam nesto nije uredu sa kablom jer softver nije detektovao vas TV. Ovo se takodje moze desiti ako ste ukljucili kabel dok je komp bio ukljucen.

U ovom trenutku ako pritisnete dugme Apply, slika na TV-u bi trebala da se pojavi. Ako slike nema ili je veoma losa ili cak crno-bela, najverovatnije nije podesen odgovarajuci TV format. Pritisnite desnim klikom na slicicu TV-a i iz menija izaberite Select TV format, pa zatim TV format koji vas televizor podrzava. Najverovatnije je u pitanju PAL.

Sada bi slika trebala da bude normalna. Ukoliko zelite malo da je doterate, to mozete uraditi tako sto cete opet kliknuti desnim tasterom misa na slicicu TV-a i iz menija izbrati Color Correction, a za jos podesavanja odaberite Device Adjustments...

Kada zavrsite sa tim potvrdite sva vasa podesavanja sa dugmetom OK.


Cesta pitanja i problemi:

P: Zasto mi se ne vidi ceo ekran monitora na TV-u, nego kad pomeram mis slika se skroluje?
O: Rezolucija je prevelika. Probajte da smanjite rezoluciju TV-a na 1024x768 ili 800x600. Ovo se nalazi u istom meniju gde ste podesili i boju i TV sistem (poslednja opcija u meniju - Change Resolution...)

P: Kada pustim film, slika mi se vidi na monitoru ali ne i na TV-u, u cemu je problem?
O: Problem je u drajverima. Najverovatnije nisu originalni koji ste dobili uz vasu graficku nego su skinuti sa interneta. Ukoliko nemate originalne drajvere, ovaj problem mozete zaobici tako sto cete u podesavanjima graficke pronaci opciju Full Screen Video i odbrati TV.

P: Sada imam sliku, ali nemam titl!
O: Ukoliko koristite BSplayer za pustanje filmova, ovaj problem cete resiti tako sto cete u BSplayer-u ukljuciti opciju "Draw subtitles to Overlay surface". Ako ne koristite BSplayer nego neki drugi player za pustanje filmova, ovaj problem mozete resiti pomocu programa DivXG400
Postavio clan: Uputstvo_84
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.