Kako se kretati sa snowbordom? - Uputstvo za snowboard
uputstva
registracija rs domena

Kako se kretati sa snowbordom?

21.11.2012, 11:21
Sada je potrebo naučiti kako se kretati lijevo ili desno s odsklizavanjem. Ovako ćete pomalo već ući u svijet boardanja. Kretanje u stranu nije teška vježba i dobro će se uklopiti u već ranije naučeno. Napravite isto kao i ranije, ustani s boardom zavezanim za noge i održavajte ravnotežu. Sada dolazi novi dio, nagnite se lagano prema naprijed u smjeru prednje noge te time prebacujete težinu na prednju nogu. Za početak pomoć ruku je više nego dobrodošla za održavanje ravnoteže. Ispruži ruke tako da tijelo tvori slovo T. Sada pokrenite tijelo u smjeru u kojem želite krenuti na ranije opisan način. Primijetiti ćete da se krećete u onom smjeru u kojem ste se nagnuli. Vježbajte sljedeće: ustanite i izravnajte se pa prebacite težinu na prednju nogu i krenite s odsklizavanjem u stranu. Kako ćete se kretati tako ćete dobivati i na brzini ovisno o količini prebačene mase na prednju nogu. Probajte usporiti na način da se ponovno uspravite i zaustaviti se postavljanjem težine na rub te pritom probajte ostati na nogama.
Znači sve je u rubovima! Najteži dio za početnika je krenuti u jednu stranu te promijeniti smjer kretanja u suprotnu. Procedura bi bila: krenete u npr. desnu stranu klizeći lagano udesno lagano smanjujući kut između daske i staze u cilju postizanja vodoravnog položaja daske i staze te kada ste to postigli ponovo lagano naginjati se sada na suprotan rub tako da on lagano prelazi u okomiti položaj u odnosu na padinu. Vježbom i padovima ćeš shvatiti. Pokušajte se tako kretati niz stazu tvoreći slovo Z, s lijevog na desni rub. Kada ste to savladali prošli ste dobar dio početničkih muka i spremni ste za dalje. Ako dođete do ruba staze sjednite na snijeg i preokrenite se valjanjem u drugu stranu i pokušajte ponovo.

Postoje tri bitna koraka za izvođenje zavoja:

Pogledajte u smjeru u kojem se želite okrenuti
Prebacite težinu na prednju nogu
Lagano zarotirajte tijelo i napravite okret prebacujući masu s jednog rubnika na suprotan

E sada veliko iznenađenje: Nogama ne kontrolirate većinu okreta već torzo tu ima veliku ulogu. Okretanje zapravo činite tako da rukama koje tvore T položaj u odnosu na tijelo zanosite sebe u stranu u koju želite da se rasporedi masa na prednjoj nozi. Time je za okret potrebno praktički tri zanosa torzom. Prvi put naglijim okretom postavljate se u poziciju vodoravnu s padinom, a sljedećim se postavljate lagano ponovo u okomiti položaj. U okomitom položaju boarda board počinje ubrzavati tako da se ne uplašite i prejako se zanesete torzom u suprotnu stranu što će board naglo zanesti u okomiti položaj a vi ćete izgubit ravnotežu i pasti. U početku dok ne savladate okrete biti će dosta teško, ali kroz praksu će biti bolje.

Ovo su osnove i od ovoga se kreće, a vježbanjem i željom ćete uspjeti.

Savjetujemo vam da ovaj tekst usvojite kao vodilju, a prijatelj ili neki boarder na stazi da vam pokaže. No najbolje što vam možemo savjetovat je da upišete školu bordanja te time se naučite, izvježbate te zabavite družeći se s ostalima.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.