Kako odabrati ski cipele-pancerice? - Uputstvo za skijanje
uputstva
zaštita voća

Kako odabrati ski cipele-pancerice?

24.11.2012, 11:20
Veliki je broj vrhunskih proizvođača koji nudi svoje modele. Uglavnom su lepog dizajna ali različite tvrdoće i udobnosti. Ski cipela je jako bitna i jedan od važnih faktora za dobro skijanje. Najvažnije je izabrati po meri vašeg stopala, da nije ni prevelika ili tesna. Treba da je udobna, odgovarajuće tvrdoće, prema vašoj težini, skijaškom znanju i tvrdoći skije. Savetujemo vam da pri kupovini pancerica ponesete carape u kojima ćete skijati. Preporuka za čarape je da imaju sto manje pamuka u sebi jer pamuk upija i zadržava vlagu. Na hladnoći ce vam se kondezovati i smrzavati stopala.

Kad zakopčate pancericu ne sme vas bolno stezati ili žuljati. Prsti treba da se pomeraju i nežno dodiruju vrh pancerice. Stopalo i peta apsolutno ne smeju imati velika pomeranja, što manje to bolje. U početku osećaj u pancerici je čvrst ali ne i tesan. Prilikom biranja pancerice potrebno je biti u njima najmanje 30 min i tada doneti konačnu odluku.
Treba znati da pojedini proizvođači imaju modele koji se nominalno razlikuju za pola broja ali su im spoljne dimenzije pancerice identične i razlikuju se zbog veličine i debljine uloška. Po tvrdoći pancerice možemo podeliti u tri grupe.

Entry-level pancerice su udobne savitljive adekvatne za savladavanje i učenje skijaških tehnika.
Rekreativne pancerice su tvrđe od predhodnih i namenjene su skijašima koji znaju skijati ali i dalje žele usavrsavanje pojedinih tehnika kao žto sucarving zaokretii skijanje na crvenim i crnim stazama.
Takmičarske pancerice su veoma tvrde rađene za skijaše koji koriste veliku brzinu i, preciznost. Nisu preporučljive za rekreativce I skijanje u njima celi dan.

Tvrdoća pancerice se sastoji od dve glavne komponente: Spoljni deo poliuretanska plastika i unutrašnjeg uloška. Savijanje i mekoća definisu kategoriju, namenu i kvalitet.

Što je bolja saradnja između plastike i uloška bolji je i prenos sile na skije a samim tim skija je preciznija. Tvrdoća spoljne plastike se definiše Flex Index. Veća flexija je tvrđa cipela, a raspon moze biti od 50-130. Za rekreativce standardi su od 60-100, kako za koju kategoriju. Za rekreativce koji vole agresivnu vožnju, koji su teški, jaki u nogama, flexija bi mogla biti 80-100 (osim kod Nordice gde možete ići i do120 sa rekreativnim modelima. Za mršavije rekreativce preporuka je 50-70 pogotovo ako nemaju neke teške takmičarske skije. Mekane pancerice nisu za tvrde strme staze još ako ste na brzim teškim skijama, nisu dobar izbor.

Pojedini proizvođači su se potrudili da prema anatomskom obliku noge izrade pancerice. Za široka stopala i sa višim risom su Atomic, Technica i Salomon. Za one koji imaju uže stopalo potrazite Lange, Head ili Rossignol. Nordica je našla neku sredinu u širini stopala i za rekreativno skijanje najdalje otišla.

Prilikom kupovine obratite pažnju da vam kopče imaju micro regulator i da su od metala.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.