Kako spriječiti hrđanje (koroziju metala)? - Uputstvo za ciscenje
uputstva
registracija rs domena

Kako spriječiti hrđanje (koroziju metala)?

04.03.2013, 11:46
Željezo i čelik hrđaju kad dođu u dodir s vodom, što postupno nagriza metal. Hrđa nastaje kemijskom reakcijom između metala, kisika u zraku i vode, koja se pomiješana s prljavštinom i prašinom pretvara u slabu kiselinu. Željezo i čelik neće hrdati ako ih zaštitite od kombiniranog utjecaja zraka i vode, tako da većina preventivnih mjera uključuje samo to.

SPRJEČAVANJE HRĐE

1. Željezo ili čelik koje treba ukrasiti obojajte čim prije. Najprije odstranite masnoću bijelim špiritom i pustite neka se metal osuši. Zatim nanesite temeljni premaz za metal, a potom sjajnom bojom. Ponovno premažite čak i male ogrebotine na obojenim površinama prije no što se stvori hrđa.

2. Tijekom zime, kad se na ulice baca sol, što češće perite donji dio automobila — pogotovo pragove i blatobrane — jer kemikalije poput soli ubrzavaju hrđanje. Tankim slojem ulja ili masnoće zaštitite metal koji se ne može bojiti, kao što je priručni alat. Također možete upotrijebiti jedno od zaštitnih ulja protiv vlage koja se prodaju i aerosolni raspršivači. Tanki slojevi brzo ispare pa ih redovito obnavljajte.

Upotrijebite kristaliće silicijevog gela kako biste ormariće održali suhima (imaju malo ili nikakav učinak u velikim prostorima). Kristalići upijaju vlagu iz zraka i povremeno ih treba sušiti u pećnici kako bi i dalje bili učinkoviti. Mnogi alati i uređaji sada se izrađuju od nehrdajućih materijala - kao što je nehrdajući čelik ili aluminijske legure -ili su kromirani, odnosno premazani drugim premazima koji nisu skloni hrđanju. Kad kupujete alate, provjerite deklaraciju proizvoda o materijalima koji su upotrijebljeni. To može spriječiti probleme ubuduće.

SUZBIJANJE HRĐE

1. Što prije suzbijte sve oblike hrđe, koliko god neznatni bili. Manje znakove hrđe možda će biti potrebno samo izbrusiti finom brusnom tkaninom. Kod ozbiljnijih znakova hrđe upotrijebite žičanu četku (ručnu četku ili kao nastavak za električnu bušilicu) kako biste uklonili sve površinske ljuskice hrđe sa zahrđale površine.

2. Tijekom rada zaštitite oči zaštitnim naočalima. Kad uklonite površinske ljuskice hrđe, zaštitite površinu kupovnom tekućinom za neutraliziranje hrđe koja i najmanje ostatke hrde pretvara u bezazlen crni sloj koji se po potrebi može prebojiri prvim premazom, a potom i sjajnom bojom.

Također možete upotrijebiti hladno-pocinčanu boju ili boju obogaćenu cinkom. Te boje ne samo da neutraliziraju sve tragove hrđe, već daju i srebrenkast temeljni sloj, a također sprječavaju daljnje hrđanje. Kad se osuši, temeljni premaz možete prebojiti bilo kojom dobrom sjajnom bojom za vanjsku uporabu.

3. Druga je mogućnost uporaba emajl-boje koja sprječava hrđanje. Odstranite sve površinske ljuskice hrđe, zatim nanesite emajl izravno na goli metal. Nije potreban temeljni premaz, niti prvi premaz. Radite prilično brzo, jer se ova boja suši brže od standardne boje, pogotovo za topla vremena.

Kad obrađujete hrđave površine na obojenim metalnim predmetima, svakako odstranite svu boju do sjajnoga metala. Ostavite li i najmanje skrivene dijelove hrde neobrađene, ubrzo će se raširiti i izdignuti boju u u obliku plikova. Ondje gdje je hrđa prouzročila promjenu boje na površinama, kao što je žbuka na stropu (nakon oštećenja vodom, na primjer), obojite umrljano mjesto aluminijskim zaštitnim temeljnim premazom. Na taj način mrlja će se izolirati od bilo koje nove boje ili papirnate obloge.

POPRAVLJANJE ŠUPLJINA I RUPA

Ondje gdje je hrđa nagrizla metal, najprije odstranite sve površinske ljuskice hrđe koje se ljušte. Ispunite šupljinu pastom za ispunjavanje na bazi epoksi smole. Pasta će spriječiti daljnje hrđanje, stoga nije potreban temeljni premaz.

Po potrebi, manje rupe obložite podlogom od staklenih vlakana ili za veće rupe upotrijebite mrežicu od ekspandirane legure cinka. Učvrstite je na mjesto s malo paste za ispunjavanje, a zatim na površinu nanesite masu za ispunjavanje koja će prianjati za mrežicu. Sloj mase za ispunjavanje treba biti nešto viši u odnosu na okolnu površinu metala. Kad se stvrdne, izbrusite je na ravninu brusnim papirom za suhu i mokru primjenu. Upotrijebite mokar brusni papir prije čišćenja i bojenja obnovljene površine.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.