uputstva
zaštita voća

Kako izbeliti košulje?

28.05.2015, 08:38

1.Košulju prvo dobro istresite od prašine i izvršite detaljan pregled, gde se sve žute fleke nalaze.

2.U mašinu za veš stavite neki od skupljih deterdženata, da ih sad ne reklamiramo. Poželjna temperatura je 90 stepeni (kuvanje), ali ako je košulja od osetljivog materijala, onda 60 stepeni.

3.Zajedno sa praškom sipajte i kesicu limontusa. Ima ga u svakom marketu i košta nekih 30-40 din. Omekšivač za veš, nemojte da sipate dok mašina ne završi pranje i dok ne proverite da li su se fleke skinule. Nekada, omekšivač prosto deluje kao fiksator za fleke.

4.Ako se fleke nisu skinule, prelazimo na drugu fazu. Istrljajte ih nekim peraćim sapunom i košulju potopite u lavor ili kadicu sa vodom u koju ste sipali sredstvo za izbeljivanje, po uputstvu, jer ima različitih preparata. Kad odstoji potrebno vreme, dobro isperite u hladnoj vodi i opet u mašinu za pranje.

5.Da bi održavali belinu košulja, nikada nemojte bacati ostatke sapuna za ruke ili kupanje, već u beli veš, direktno u doboš, ubacite po jedno parče, da se kuva zajedno sa vešom. Normalno morate da u dozer sipate i deterdžent.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.