Kako otkloniti većinu mrlja s mramora? - Uputstvo za ciscenje
uputstva
zaštita voća

Kako otkloniti većinu mrlja s mramora?

12.03.2013, 11:42
Kod mramora, veliki problem je upravo onaj kako otkloniti većinu mrlja s njega! Otklanjanje većine mrlja na mramornim površinama treba prepustiti stručnoj osobi, no sami možete, na primjer, odstraniti mrlje od dima na mramoru oko kamina.

Nježno trljajte mramor plovučcem u prahu i vodom. Ako se mrlja ne da odstraniti, istrljajte je limunovim sokom — ali nemojte ga ostaviti na površini jer će limnunska kiselina nagristi kamen.

Bijelim špiritom najčešće se mogu odstraniti masne mrlje. Dok njime čistite, dobro prozračite prostoriju, nemojte pušiti, a ako imate plinsko grijanje, isključite kontrolni plamen.

Želite li popraviti pukotine u mramoru, najbolje je to učiniti pomoću ljepila na bazi epoksi smole. Mješavinom mramorne prašine i ljepila na bazi epoksi smole ispunite male rupe i okrhnuta mjesta ili nadomjestite dijelove koji nedostaju. Umjesto mramorne prašine možete upotrijebiti kaolinski prah i odgovarajuću boju.

Kad završite s popravkom, ispolirajte bezbojnim, mikrokristalnim voskom, a zatim ispolirajte čistom, mekanom krpom!
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.