uputstva
zaštita voća

Kako napraviti domaći prašak za pranje veša?

28.05.2015, 06:04

1.Potrebni sastojci:
1 domaći sapun
1 sapun za umivanje (bilo koji mirišljavi sapun iz prodavnice)
1 čaša praška za veš (kupovnog)
1 kesica sode bikarbone (od 5 ili 10 g) i
3 litre vode.

2.Domaći sapun ima dovoljnu jačinu da opere prljav veš i odstrani fleke, međutim kao što svi znamo, on nema nikakav miris ili čak ima neki čudan miris. Iz ovog razloga u sastav recepta ulazi i kupovni sapun, da da miris vašem prašku. Svrha sode bikarbone je da smekša vodu i da izbeli beli veš.

3.Uzeti neku veću šerpu i u nju izrendati domaći i sapun za umivanje.

4.Dodati prašak i sodu bikarbonu. Sve to preliti sa vodom.

5.Smesa se kuva dok se ne dobije homogena masa odnosno dok se rendani sapuni ne istope, kao i zrnca običnog praška. Gotova smesa treba da je tečna i pomalo ljigava.

6.Kada je skuvano, ostaviti da se ohladi i kasnije presuti u neku posudu dovoljne veličine sa poklopcem ili flašu sa čepom.

7.Ova mera bi trebala da bude dovoljna za mesec dana pranja veša. Supstance ovog preparata nisu kvarljive, ali ako stoji neko duže vreme od mesec dana, može da se pojavi buđ.

8.Doza za pranje u mašini je jedna plastična čaša ili ako imate kuglu za pranje veša, koja se pre upotrebljavala, u nju sipate jednu čašu smese i direktno je ubacite u bubanj veš mašine. Za ručno pranje se koristi doza po potrebi, prema Vašoj proceni.

9.Ova smesa je pogodnija za pranje šarenog veša, ali ne škodi ni belom pošto sadrži sodu bikarbonu, koja izbeljuje.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.