Kako čistiti i održavati mašinu za pranje sudova? - Uputstvo za ciscenje
uputstva
registracija rs domena

Kako čistiti i održavati mašinu za pranje sudova?

28.05.2015, 08:43

1.Koristite vašu mašinu za sudove redovno. Na taj način ćete sprečiti da se ostaci hrane talože u njoj i tako smanjiti potrebu da je čistite.

2.Uključite mašinu za sudove da radi, sačekajte da se operu sudovi, a potom je potpuno ispraznite. Sledeća uputstva pratite samo ako vam je mašina prazna.

3.Proverite sve prskalice. Pogledajte u sve rupe prskalice da biste se uverili da su otvorene kako bi voda mogla bez smetnji da protiče kroz njih.

4.Očistite sve ostatke hrane iz rupa na prskalici. Koristite klešta za žicu ili kombinerke sa blagim šiljcima na vrhu ako imate takve. U suprotnom, probajte da očistite rupe čačkalicom za zube ili nečim sličnim. Vodite računa da nešto ne ogrebete ako koristite predmet sa metalnim šiljkom. Ako su te rupe veoma male, uzmite tanku žicu, savijte je i napravite malu kuku na jednom kraju. Provucite žicu kroz rupicu najudaljeniju od centra prskalice. Svaki put kada ovo ponovite, mala količina ostataka hrane će izaći. Ipak, ovo će vam oduzeti dosta vremena. Druga opcija je da “bušite” mnogo veću rupu na kraju prskalice. Pustite mašinu da radi i izbaci ostatke, a potom začepite veću rupu sa zavrtnjem od nerđajućeg čelika.

5.Očistite prostor oko ivica vrata i oko gume. Ovaj prostor se ne pere tokom pranja sudova u mašini. Koristite vlažnu krpu i, ako želite, malu količinu blagog spreja za čišćenje. Stara četkica za zube ili neka druga mekana četka za čišćenje u domaćinstvu može vam olakšati da doprete u uglove i očistite prostor oko gume.

6.Očistite prostor ispod donjeg dela vrata. Kod nekih mašina, ovo mesto nema nikakvu funkciju i tu voda ne prolazi, pa se mogu nagomilati ostaci hrane ili neki drugi otpad. Obrišite ga.

7.Proverite dno vaše mašine za pranje sudova oko odvoda. Tu ćete naći rešetku ili grubi prečistač (filter) ispod prskalice. To je mesto gde odlazi suvišna prljava voda. Proverite da li su ostaci hrane zapušili ovo područje. Nema potreba da filter čistite često ako pazite šta stavljate u vašu mašinu za sudove, ali treba ukloniti sve čvrste materije (ako ih uopšte tu ima), naročito komadiće papira, parčiće polomljenih sudova, šljunak, itd. Možda ćete moći rukom da pokupite čvrste predmete koji se nagomilaju sa spoljašnje strane. Ako mislite da se neki otpad uvukao ispod filtera, moraćete malo da se bavite jednostavnim rasklapanjem pojedinih delova mašine da biste očistili otpad.

8.Da biste uklonili nagomilan otpad, isključite mašinu za pranje sudova iz struje. Potražite električni utikač ispod vaše sudopere. Vodite računa da isključite mašinu, a ne odvodno crevo.

9.Pažljivo uklonite šarafe, vodeći računa da ih ne ispustite. Poklopac će se podići, a prostor će biti dostupan za čišćenje. Dok budete rasklapali ovaj deo mašine, vodite računa da zapamtite šta ste skinuli i sa kog mesta. Možete napraviti par snimaka dok budete ovo radili, a delove odložite na neko bezbedno mesto po redu kako ste ih skidali.

10.Zalepite parče trake na otvor da biste sprečili da ostaci hrane i otpad upadaju u njega dok ga čistite.

11.Uklonite čvrst otpad krpom ili prstima. Budite pažljivi kada baratate sa komadićima polomljenog stakla ako ga pronađete među otpadom.

12.Koristite četkicu ili krpu da biste omekšali i uklonili otpad.

13.Sve ponovo zašrafite natrag, ponavljajući radnje ali obrnutim redom od onih kada ste rastavljali delove. Nemojte previše zategnuti šrafove, posebno ako ih uvrćete u meku plastiku.

14.Ponovo uključite mašinu u struju.

15.Uklonite naslage tvrde vode ili kamenac. Pustite praznu mašinu na jedan ciklus pranja, ali koristeći blago sirće po vašem izboru u pregradi za mašinski prašak. Uradite ovo nakon što ste ispratili sve gore navedene korake u vezi sa čišćenjem; na taj način ćete se pobrinuti za sve što vam je promaklo u čišćenju ili otpad koji ste omekšali. Dovoljno je da mašinu uključite na “slabiji” ili kraći program. Stavite mašinski prašak za pranje sudova u prostor predviđen za to. Stavite tečnost za sjaj u uspravnu posudicu na gornju policu. Ako nemate tečnost za sjaj, koristite bilo šta od sledećih sredstava koja nisu skupa ili su vam pri ruci:

17.Prašak za pravljenje limunade. Nemojte koristiti jake boje koje mogu ostaviti fleke, a nije potrebno ni dodavati šećer.
Prašak za instant napitke.
Sok od limuna.
Destilovano belo vinsko sirće.
Sredstvo za čišćenje mašina za sudove.

18.Uklonite svu plesan ili buđ izbeljivačem. Još jedanput, ovog puta bez sredstava za čišćenje na bazi kiselina, startujte ciklus pranja. Nikada nemojte mešati izbeljivač sa drugim sredstvima za čišćenje ili deterdžentom za pranje sudova u mašini.

19.Ako vam plesan ili buđ predstavlja problem, nakon svakog ciklusa pranja ostavite malo otvorena vrata mašine na neko vreme da bi se ona osušila.

20.Izbegavajte upotrebu izbeljivača ili deterdženata koji sadrže izbeljivač ako su vrata ili unutrašnjost vaše mašine za pranje sudova od nerđajućeg čelika.

21.Izbeljivač je veoma jaka hemikalija, kako za vas tako i za višu mašinu za pranje sudova. Koristite ga umereno i samo kada je to zaista neophodno.

22.Rđa sa pribora za jelo ostavlja fleke.

23.Koristite sredstvo za uklanjanje rđe bezbedno za mašine za sudove da biste skinuli same fleke, ali se ipak zapitajte kako su se one tu najpre i pojavile.

24.Ako se završni premaz ljušti ili otpada u vidu komadića ili ljuspica sa žičanih polica u vašoj mašini za pranje sudova, probajte da nanesete sredstvo namenjeno samo policama ovakvih mašina. Takođe, izvucite police i proverite dno. Ako je oštećenje ozbiljno ili se rđa dosta raširila (odnosno, zahvatila je sve, a ne samo nekoliko rešetki), proverite da li možete da zamenite celu policu. On-line prodavnice nude veoma raznovrsne delove za kućne uređaje, tako da možete vrlo lako naći rezervni deo.

25.Ako voda sadrži dosta gvožđa ili rđe, možda je skidanje rđe van vaše moći. Ako je moguće, najpre rešite uzrok problema. U slučaju da problem nisu zarđale cevi, možete koristiti uređaje omekšivače vode koji mogu ukloniti ograničene količine gvožđa. Filteri postoje da bi uklonili gvožđe iz vode i možda bi vredelo da ih proverite ako vaša voda sadrži izuzetno puno gvožđa u sebi.

26.Naprskajte prednji deo vaše mašine za pranje sudova blagim sprejom za čišćenje po vašem izboru i obrišite ga sunđerom ili mekom krpom. Posebno obratite pažnju na kontrolnu tablu (dugmad programatora) i ručku. Takođe, nemojte da zaboravite da očistite i mali prostor ispod same ploče vrata jer je to mesto na kome se prljavština često skuplja.

27.Dopunite raspršivač sredstva za sjaj u vašoj mašini za pranje sudova otprilike jednom mesečno jer taj sjaj sprečava pojavu tačkica na vašim sudovima. Odvrnite okruglu ručicu u vratima mašine i sipajte sredstvo za sjaj prema uputstvima na pakovanju ili iz priručnika za vašu mašinu. U zavisnosti od kvaliteta i sastava vaše vode, možda ste u mogućnosti da koristite belo vinsko sirće umesto sredstva za sjaj. Eksperimentišite i proverite kakve ćete rezultate dobiti.
Nemojte koristiti sjaj ako imate omekšivač vode.
Sredstva za sjaj su dostupna i u čvrstom obliku. Ako zaboravljate da dopunite tečni sjaj za sudove, sredstva za sjaj u čvrstom obliku su lakše uočljiva, pa vas mogu češće podsećati.

28.Ako vam je zgodnije, možete koristiti deterdžente za pranje sudova u mašini koji u sebi već sadrže sredstvo za sjaj.

29.Četkom očistite korpu za pribor za jelo ako se u njoj nakupio otpad. Možete koristiti tečni deterdžent za sudove.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.